ZF Real Estate by Storia.ro. Ce schimbări va aduce pieţei rezidenţiale Legea agentului imobiliar? Răzvan Cuc, preşedinte al RE/MAX România: „În prezent, oricine poate deveni agent imobiliar peste noapte. Legea agentului imobiliar va schimba acest lucru“

Autor: Ioana Matei 15.03.2023

„În multe ţări din Europa unde piaţa este reglementată, densitatea de agenţi imobiliari este de trei-patru ori mai mare decât în România. Avem în vedere însă şi faptul că în România nici măcar nu ştim exact câţi agenţi imobiliari există, ci doar estimăm, pentru că ei nu sunt înregistraţi niciunde, nu trec prin niciun filtru care să dea posibilitatea unei entităţi să inventarieze numărul de oameni activi. Evident, faptul că breasla agentului imobiliar este destul de firavă în piaţa din România, legea ar trebui să nască noi oportunităţi pentru această profesie, pe de-o parte, şi pentru modelul de agenţie imobiliară care coagulează mai mulţi agenţi imobiliari şi servicii conexe, pe de alta“, descrie Răzvan Cuc, preşedinte al reţelei de francize imobiliare RE/MAX România, perspectiva sa asupra felului în care va evolua piaţa odată cu implementarea proiectului legii agentului imobiliar, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. La momentul discuţiei, proiectul de lege se afla în Senat şi, crede Răzvan Cuc, „într-un scenariu optimist, va fi implementat până la finalul anului – iar în cel mai puţin optimist, până în 2024“.

Ce se va schimba, mai concret, odată cu această lege? „În primul rând, inventariază profesioniştii din imobiliare. Odată cu intrarea legii în vigoare, cei care sunt în piaţă se vor putea înregistra ca fiind activi, cu o dovadă minimă că ei activează la momentul iniţierii legii. Apoi, cei care vor urma să intre în profesie va trebui să parcurgă  un proces de educaţie normat în lege, apoi va exista un proces de testare, în urma parcurgerii unor ore de training, ulterior testelor vor fi înregistraţi în registrul electronic al agentului imobiliar“, a explicat Răzvan Cuc.

Într-o fază iniţială, registrul electronic al agentului imobiliar va fi gestionat de către ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară). Legea normează, de asemenea, într-o măsură detaliată, tipurile de servicii pe care agentul imobiliar poate să le presteze în piaţă – concentrându-se pe două capitole mari: serviciul de intermediere, în care agentul imobiliar intermediază o tranzacţie, fără să reprezinte vreuna dintre părţi şi, cel de al doilea,  reprezentarea exclusivă, în care agentul imobiliar, asemenea unui avocat, reprezintă o singură parte în tranzacţia respectivă. Un alt aspect important menţionat de Răzvan Cuc este că agenţii imobiliari sunt obligaţi prin lege să aibă un contract de prestări servicii cu partea pe care o reprezintă - cu alte cuvinte, nu pot promova proprietăţi pentru care nu au un contract semnat cu proprietarul. Răzvan Cuc observă că piaţa vede avantajele unei astfel de legi, precum şi accesul la traininguri uniformizate şi, astfel, la o educaţie oarecum controlată, cât şi la stabilirea setului de norme unitar pentru toţi oamenii din piaţă.

El observă şi că proiectul de lege a fost bine primit de către parlamentari: „Am avut surpriza plăcută să vedem că o listă lungă de de parlamentari au susţinut proiectul în faza lui de intrare în Parlament. Trecerea de comisii este o etapă destul de complicată, pot să apară observaţii, pot să apară obiecţii din partea specialiştilor din comisii şi s-ar putea să întoarcă draft-ul nostru de lege şi să ceară nişte adaptări sau modificări, lucru care ar întârzia parcursul pe care noi l-am visat, dar rămâne de văzut. Însă toată lumea înţelege că legea aduce şi anumite beneficii fiscale pentru Guvern. Se vor genera noi linii de venit ce vin din partea de educaţie, înregistrare şi taxare a gentului imobiliar“. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei anul acesta, Răzvan Cuc observă că preţurile au scăzut, însă neglijabil în raport cu creşterile din ultimii ani – „Vorbim despre o uşoară corecţie şi este posibil ca această corecţie să rămână la acest nivel. În realitate, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Eu cred că această corecţie poate să continue, fără să fie semnificativă. Astfel, probabil piaţa va înregistra la nivelul anului 2023 o scădere medie de 5 - 6% a preţului unitar pe metrul pătrat, cu nuanţe diferite de la un oraş la altul. Să nu uităm că în ultimii 2-3 ani am trăit ce nu ne-am fi imaginat vreodată. Rămâne de văzut ce ne aduce viitorul. Însă eu cred că piaţa imobiliară pe termen lung rămâne unul dintre cele mai solide soluţii de transfer a valorii în timp“.