Producătorul de carne de pasăre Oncos Transilvania din judeţul Cluj a finalizat o investiţie de 500.000 euro într-un proiect de iluminat inteligent realizat în parteneriat cu E.ON Energie România la 45 de hale din Cluj şi Sălaj

Autor: Roxana Rosu 14.03.2023

Producătorul de carne de pasăre Oncos Transilvania din judeţul Cluj a finalizat o investiţie de 500.000 euro într-un proiect de iluminat inteligent realizat în parteneriat cu E.ON Energie România, implementat în 45 de hale ale companiei din  judeţele Cluj şi Sălaj.

Noul sistem va reduce consumul de energie cu peste 70%, iar amprenta de carbon se va diminua cu peste 230 tone/an.

“Ne-am consacrat pe piaţa de profil ca fiind un producător de carne de pasăre care a optat pentru furajarea şi creşterea puilor de carne cât mai aproape de cele tradiţionale. Recomand cu încredere implicarea în astfel de proiecte care aduc beneficii clare atât în ceea ce priveşte reducerea costurilor cu energia electrică dar şi reducerea amprentei de carbon”, a spus Vasile Onaca, preşedintele grupului ONCOS.

Corpurile de iluminat clasice din cele 45 de hale din fermele Coruşu, Gilău, Jucu, Lomb (jud. Cluj) şi Panic (jud. Sălaj) au fost înlocuite cu circa 1.800 corpuri de iluminat moderne, cu LED-uri încorporate.

“Sustenabilitatea este în centrul preocupărilor şi demersurilor pe care le iniţiem şi de aceea venim în sprijinul partenerilor noştri cu proiecte, produse şi soluţii inovatoare de energie menite să reducă emisiile de carbon şi totodată consumul de energie. Prin tot ceea ce facem dorim să contribuim la crearea unui viitor mai verde, mai sustenabil", a declarat Claudia Griech, director general E.ON Energie România.

Grupul Oncos, cu un număr de aproximativ 700 de salariaţi, este un jucător important pe piaţa produselor alimentare locale, deţinând cinci ferme de creştere a păsărilor (pui de carne)  în mediul rural: Com. Jucu, Com. Gilău, Com. Panic, Com. Lomb, Com. Baciu-Coruşu, cu o capacitate totală de aproximativ 6,5 milioane de capete pe an, un abator pentru industria cărnii de pasăre în Comuna Floreşti (lângă municipiul Cluj-Napoca), cu o capacitate de aproximativ 22.000 de capete/zi.