Guvernul Marii Britanii pregăteşte noi investiţii: Ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, va anunţa curând strategia pentru 12 noi zone de investiţii care să stimuleze creşterea economică a ţării

Autor: Andrei Şerbănescu 14.03.2023

Ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, va anunţa în bugetul său planurile pentru 12 noi zone de investiţii, angajându-se să „stimuleze" creşterea economică în Marea Britanie prin stimulente fiscale şi finanţare suplimentară, raportează Bloomberg.

Zonele vor fi grupate în jurul instituţiilor de cercetare, cum ar fi universităţile, şi vor avea ca scop stimularea investiţiilor în domenii precum tehnologia, ştiinţele vieţii şi producţia avansată, a precizat Trezoreria într-o declaraţie transmisă prin e-mail. Opt dintre aceste zone vor fi situate în Anglia, iar celelalte patru în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Planurile lui Hunt reprezintă o redimensionare a politicii propuse iniţial de fostul prim-ministru Liz Truss. La momentul minibugetului lui Truss din septembrie anul trecut, pe care Hunt l-a şters ulterior pentru a opri o cădere a pieţei, guvernul era în discuţii cu 38 de autorităţi locale pentru a stabili zone de investiţii.

Hunt se află sub presiune pentru a găsi modalităţi de a stimula creşterea economică în Marea Britanie, în condiţiile în care Regatul Unit este încă singurul membru al G-7 care nu şi-a văzut economia revenind la dimensiunea de dinainte de criză. De asemenea, guvernul conservator al lui Rishi Sunak se străduieşte să îşi respecte promisiunea emblematică de „nivelare", însă tabelul Bloomberg Levelling Up Scorecard arată că, de la ultimele alegeri, cele mai sărace regiuni ale Marii Britanii au rămas şi mai mult în urma regiunilor mai bogate din Londra şi din sud-estul Regatului Unit.

Fiecare dintre zonele de investiţii va fi susţinută cu 80 de milioane de lire sterline (98 de milioane de dolari) pe o perioadă de cinci ani, iar obiectivul este ca planurile să fie convenite cu partenerii locali până la sfârşitul anului 2023, a precizat Trezoreria.