Italia vrea ca NATO să ajute la combaterea afluxului de migranţi determinat de Rusia: Ministrul italian al apărării atrage atenţia că noile valuri de migranţi sunt parte a războiului hibrid dus de Moscova împotriva Occidentului

Autor: Andrei Şerbănescu 18.03.2023

Ministrul italian al apărării a cerut luni ajutorul NATO şi al Uniunii Europene pentru a face faţă unui nou aflux de migranţi din nordul Africii, despre care a spus că a fost provocat de amestecul Rusiei în regiune, potrivit Bloomberg.

„Creşterea exponenţială" a sosirilor de migranţi de peste Mediterana este „parte a unei strategii clare de război hibrid" din partea grupului paramilitar rus Wagner, care îşi foloseşte influenţa în unele ţări africane pentru a favoriza o criză, a declarat luni ministrul Guido Crosetto.

Premierul Giorgia Meloni se află în defensivă după ce peste 70 de migranţi s-au înecat luna trecută în largul coastei sudice a Italiei, când o ambarcaţiune care îi transporta din nordul Africii s-a răsturnat. În cadrul unei reuniuni de cabinet convocate în grabă în oraşul calabrez Cutro, în apropiere de locul unde s-a produs tragedia, premierul a promis că va lua măsuri suplimentare împotriva traficanţilor de persoane.

Dar criticile privind modul în care a gestionat operaţiunile de salvare şi politicile dure ale guvernului său împotriva imigranţilor au continuat să o urmărească pe Meloni, iar disputele din interiorul coaliţiei au înrăutăţit situaţia. 

Până la 30 de persoane sunt date dispărute după ce o altă navă care transporta migranţi s-a scufundat duminică în largul coastelor libiene, potrivit Pazei de Coastă din Italia.

„Flancul sudic al Europei devine din ce în ce mai periculos", a declarat Crosetto, adăugând că valurile de migranţi ar trebui, ca şi atacurile cibernetice, să fie considerate parte a unei confruntări globale mai ample între Occident şi Rusia.

Lăsând Italia singură să se confrunte cu o serie de „represalii" sub forma unui aflux de migraţii ar putea duce la fisuri în alianţa nord atlantică, a spus el.

Meloni a discutat despre noile măsuri pentru migraţie în cadrul unei întâlniri de luni, la care au participat Crosetto şi alţi miniştri de rang înalt, precum şi şefii serviciilor de informaţii din Italia.