Creştere puternică a acţiunilor de pe Wall Street în şedinţa de marţi pe fondul revenirii sectorului bancar şi a domolirii inflaţiei. La Bucureşti indicele BET trece din teritoriu negativ la aproape plus 1% cu Petrom cap de afiş, creştere de 1,8%

Autor: Liviu Popescu 14.03.2023

Acţiunile americane au deschis marţi în creştere puternică, după ce datele privind inflaţia din februarie au fost conforme cu estimările şi au sugerat că presiunea asupra preţurilor a continuat să se reducă. Cifrele ar putea atenua îngrijorările de pe Wall Street cu privire la viitoarele majorări mai abrupte ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale, într-un moment în care sectorul bancar îşi revine după prăbuşirea a două bănci regionale.

Astfel S&P creşte cu 1,6%, Dow Jones cu 1%, Nasdaq cu 2%. În Europa DAX se apreciază cu 2%, CAC40 al Bursei de la Paris cu 2%, Milano, 2,2%, IBEX cu 2,3%. La Bucureşti indicele principal BET are plus 0,8%, cea mai semnificativă creştere din rândul celor 20 de acţiuni fiind la Petrom, respectiv 1,8%. La polul opus MedLife scade cu 0,9%.

Marţi se juxtapun în mintea investitorilor inflaţia şi stabilitatea preţurilor cu stabilitatea financiară, scrie publicaţia MarketWatch. Indicele preţurilor de consum din februarie a venit în mare parte conform aşteptărilor. Costul vieţii a crescut cu 0,4% de la o lună la alta şi cu 6% de la un an la altul. Cifra de 6% este în scădere de la 6,4% în luna precedentă.

Excluzând preţurile la alimente şi energie, indicele de bază al IPC a crescut cu 0,4% faţă de ianuarie şi cu 5,5% de la un an la altul, în scădere faţă de 5,6% în ianuarie. Numărul principal de 6% este cel mai mic din septembrie 2021.

Datele privind inflaţia vin în timp ce se aşează praful în sectorul bancar. Falimentul Silicon Valley Bank SIVB şi Signature Bank cu câteva zile în urmă a zguduit sectorul financiar global.

Acţiunile băncilor regionale americane, care au fost sub presiune, au înregistrat o revenire în primele tranzacţii de marţi. First Republic Bank FRC a fost în fruntea creşterii, cu peste 47% în prima şedinţă de tranzacţionare. ETF-ul băncilor regionale KRE a crescut cu 8%.

"Datele privind inflaţia din februarie probabil că nu uşurează sau complică dilema dintre stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară a Fed. Deşi nu este o lectură grozavă, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut în linii mari în conformitate cu aşteptările, Fed poate scoate ferm din discuţie o majorare de 50 de puncte de bază", spune Seema Shah, strateg şef global la Principal Asset Management.

"Inflaţia din servicii este încă fierbinte", adaugă Andrew Patterson, economist internaţional senior la Vanguard. "Fed mai are încă de lucru, iar acţiunile şi comunicările lor vor fi supuse unei examinări tot mai amănunţite, având în vedere evenimentele din ultimele zile.  Ei trebuie să fie atenţi în echilibrarea riscurilor privind stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară."

Mark Newton, şeful departamentului de strategie tehnică de la Fundstrat, a remarcat că luni a existat o forţă binevenită în acţiunile din domeniul tehnologiei mari şi al sănătăţii, în timp ce titlurile financiare s-au luptat, dar că, având în vedere că miercuri vor fi prezentate şi datele privind vânzările cu amănuntul din SUA, investitorii ar trebui să se pregătească pentru volatilitate.

"Deşi ar putea fi prematur să credem că forţa din domeniul sănătăţii poate compensa complet slăbiciunea din sectorul financiar, este cu siguranţă util să vedem că tehnologia, discreţionarul, industriaşii au fost cu toţii mai puternici în raport cu S&P 5000", a scris Newton într-o notă publicată luni târziu.

"Graficul zilnic al SPX arată că preţurile s-au retras la puţin peste minimele din decembrie anul trecut. A existat o rupere definitivă a mediei mobile de 200 de zile, împreună cu o rupere a tendinţei sale ascendente. Astfel, o revenire este imperativă în această săptămână şi, în mod ideal, marţi/miercuri".

"Capacitatea de a recupera SPX 3928 ar fi un semn grozav, care semnifică rezistenţa iniţială de creştere. Suportul în scădere se află în apropierea minimelor din decembrie 2022 trecut, care se află între 3764-3800. Doar dacă minimele din decembrie 2022 sunt încălcate, prognoza pe 4-6 săptămâni ar deveni mai negativă", a concluzionat Newton.