ZF Live. Dragoş Manolescu, deputy CEO, OTP Asset Management: Deocamdată nu avem un efect de contagiune a ceea ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank în SUA. Am asistat la un răspuns foarte ferm al autorităţilor de acolo

Autor: Alexandra Matei 15.03.2023

♦ Problema pe care au avut-o băncile din SUA a fost o problemă de risk management ♦ În România însă, ea nu există pentru că durata medie a plasamentelor băncilor româneşti este mult mai jos decât durata medie la care au plasat băncile de afară.

Dragoş Manolescu, deputy CEO, OTP Asset Management, spune că deocamdată nu se înregistrează un efect de contagiune generat de prăbuşirea Silicon Valley Bank în SUA, care a adus unde de şoc vineri şi luni pe burse, datorită faptului că autorităţile americane au intervenit rapid şi au remediat situaţia acestor instituţii de credit, care sunt, de altfel, şi cele mai prietenoase cu industria cripto. „Deocamdată nu avem un efect de contagiune. Putem spune că am asistat la un răspuns foarte ferm al instituţiilor din SUA, la fel cum putem spune că toate cele trei insti­tuţii financiare – Silver Gate, Silicon Valley Bank şi Signature Bank – erau cele mai prietenoase instituţii cu industria cripto. Erau principalele bănci prin care se intra în industria cripto şi prin care se procesau tranzacţii în această industrie“, a spus el la emisiunea online de business ZF Live difuzată pe data de 14 martie 2023.

Încă de vineri, mai spune acesta, pieţele de obligaţiuni au înregistrat creşteri cosistente. El face referire la creşterea preţului obligaţiunilor şi scăderea randamentului la care se tranzacţionaează obligaţiunile, fie că vorbim de titluri de stat americane sau europene, cât de titlurile de stat ale României în euro şi în lei.

Acesta explică, totodată, că în activele bancilor scad titlurile de stat, întrucât preţurile ridicate pun presiune pe preţul titlurilor de stat, ceea ce s-a intamplat şi în cazul Silicon Valley Bank din SUA.