ZF IT Generation. Jiri Skopovy, CEO al Seed Starter, fondul de venture capital al grupului Erste: Dorinţa noastră este să lansăm Seed Starter şi aici, în România

Autor: Adrian Seceleanu 15.03.2023

„BCR face o treabă excelentă cu programul InnovX. Este un accelerator cu adevărat bun, care este cu mult înaintea altor ţări. Deci, există un fundament solid pe care să ne putem baza.“

Seed Starter, fondul de venture capital al grupului Erste - proprietarul BCR, care are deja operaţiuni în Cehia şi Slovacia, se uită pentru potenţiale investiţii şi la start-up-uri tech din România şi are dorinţa de a se lansa şi pe plan local.

„Am început acum trei ani în Republica Cehă, anul trecut am decis să ne extindem şi în Slovacia, aşa că acum Seed Starter operează în mai multe ţări, iar dorinţa noastră este să lansăm Seed Starter şi aici, în România“, a declarat, într-un interviu pentru emisiunea ZF IT Generation, Jiri Skopovy, CEO al Seed Starter. Interviul a fost acordat în cadrul unui eveniment de două zile organizat la Bucureşti de Seed Starter împreună cu acceleratorul InnovX-BCR şi Unicorn Attacks.

Seed Starter se uită deja spre piaţa din România, analiza pornind de la start-up-urile care au absolvit programul de accelerare InnovX-BCR, a spus Skopovy. De altfel, în cadrul evenimentului din Bucureşti au fost invitate 5 start-up-uri care au susţinut pitch-uri şi au primit feedback, iar unul dintre ele - Prime Dash - a câştigat un tichet de intrare în programul de accelerare Silicon Valley derulat la Praga de Seed Starter. „Am analizat aceste start-up-uri pentru a vedea dacă sunt potenţiale investiţii sau pentru a găsi modalităţi de colaborare intensă cu acestea“, a declarat Jiri Skopovy. El a lăudat performanţa acceleratorului InnovX-BCR. „BCR face o treabă excelentă cu programul InnovX. Este un accelerator cu adevărat bun, care este cu mult înaintea altor ţări. Deci, există un fundament solid pe care să ne putem baza.“

Ce a mai declarat Jiri Skopovy în cadrul interviului:

Seed Starter este o abordare la nivelul grupului Erste - cum să ne ajutăm să inovăm noi înşine şi sectorul bancar, cum să ne diferenţiem, cum să venim cu noi idei şi să sprijinim afacerile şi creşterea economică a regiunii noastre, a regiunii în care Erste Bank are operaţiuni.

Deci, Seed Starter este un program de capital de risc, dar nu numai că investim în companii şi le ajutăm cu bani inteligenţi, ci îi ajutăm să-şi accelereze afacerile, iar ceea ce ne diferenţiază de jucătorii tipici din această industrie este că noi suntem gata să-i ajutăm pe fondatori să încheie o colaborare mai strânsă cu banca, astfel încât să le putem fi un potenţial client. Desigur, start-up-ul trebuie să fie - să spunem suficient de sigure pentru o colaborare - înseamnă că trebuie să aibă un anumit nivel de maturitate şi calitate pentru a putea coopera cu banca sau pentru a furniza împreună cu noi un fel de serviciu, dar este responsabilitatea noastră să îi ajutăm să crească şi să atingă această maturitate.

Deci, oferim bani inteligenţi, ajutăm cu programe de accelerare şi incubaţie şi le ajutăm pe start-up-uri să crească şi să atingă un nivel de la care să poată zbura în întreaga lume şi să fie de succes.

Căutăm start-up-uri şi proiecte care au o abordare pe termen lung. Acest lucru înseamnă că ne dorim fondatori care înţeleg că construirea unei afaceri suficient de solide este un proces care durează mult timp şi nu se întâmplă într-un an sau doi. Putem observa că toate start-up-urile celebre pe care le admirăm acum, cum ar fi Facebook, Google, nu şi-au atins succesul într-un an sau doi sau trei ani.

Ce am realizat până acum? Membrii noştri din consiliul de administraţie ne-au întrebat întotdeauna asta. Realizarea noastră este că am găsit inspiraţia şi am reuşit să o punem în practică, ceea ce nu este uşor de făcut într-o bancă, mai ales într-o regiune care este puţin mai conservatoare decât pe alte pieţe precum Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

Strategia noastră constă în a ne concentra în principal pe runde de pre-seed şi seed, care în Europa se situează între o jumătate de milion de euro şi aproximativ un milion de euro, astfel că majoritatea investiţiilor noastre sunt în această gamă.