Sorin Pâslaru, REDACTOR-ŞEF ZF: Puterea unui tabel

Autor: Sorin Pâslaru 15.03.2023

Anuarul Top 1.000 cele mai mari companii din România poate părea un simplu tabel, dar acest tabel este de fapt coloana vertebrală a economiei româneşti.

În 2021, forţa datelor din acest anuar a devenit şi mai mare: ponderea primelor 1.000 de companii în totalul cifrei de afaceri din economie a urcat la 46%, faţă de 44% anul anterior. În acest ritm, probabil că în următorii 2-3 ani cele 1.000 de companii vor ajunge să reprezinte peste jumătate din cifra de afaceri globală din economie.

Majorarea ponderii top 1.000 se datorează faptului că în 2021, anul în care pandemia s-a mai domolit şi businessul şi-a putut desfăşura activitatea în condiţii mai bune, marile companii au avut o dinamică mai accentuată a veniturilor, de plus 26%, faţă de 21% dinamica întregii economii.

Astfel, cifra de afaceri totală a primelor 1.000 de companii din România a ajuns în 2021 la aprope 960 miliarde de lei (circa 195 mld. euro), faţă de o cifră de afaceri per total economie de peste 2.000 de miliarde de lei.

Este cunoscut faptul că în perioade dificile liderii devin mai puternici şi exact asta s-a întâmplat în această perioadă. Probabil că în 2022, când afacerile au revenit la normal, ponderea primelor 1.000 de companii în top a crescut şi mai mult.

De evoluţia primelor 1.000 de companii din România depind nu numai cei aproape un milion de salariaţi ai lor, ci de fapt tot ecosistemul firmelor locale, care lucrează cu Top 1.000 în calitate de clienţi, furnizori sau parteneri. De Top 1.000 depind băncile, statul, fondurile de investiţii sau avocaţii.

Cu cât va creşte calitatea actului de management în Top 1.000, cu atât economia românească va fi mai performantă, va furniza mai multă valoare adăugată şi astfel îşi va putea remunera mai bine acţionarii şi salariaţii.

Topul s-a oprit în 2021 la limita de 218 milioane de lei cifră de afaceri (53 milioane de euro), la compania de producţie cinematografică Icon Film, care a raportat o creştere a cifrei de afaceri de 27 de ori! Explicaţia sunt proiectele în care a fost implicată această companie ca urmare a ajutoarelor de stat oferite industriei cinematografice pentru a atrage mari producţii în România.

Nu este întâmplător că firma de deasupra liniei este o casă de filme. Aceasta este posibil să fie una din direcţiile de viitor pentru economia locală.

În prima parte a clasamentului avem marile companii, cu afaceri de peste 1 miliard de euro: Petrom, Dacia, mari retaileri.

Două treimi din cifra de afaceri Top 1.000 este reprezentată de şase sectoare: comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul, producţie auto, comercializare combustibili, comerţ cu automobile şi extracţie de petrol şi gaze. Comerţ, maşini şi energie – cam asta este în mare osatura economiei româneşti în acest moment.

De aceea, orice exemple de companii din altă „dimensiune” care prind Top 1.000 sunt de bun augur. Statele Unite au venit acum să suplinească cu gaze de şist cererea europeană care era înainte satisfăcută din Rusia, dar sunt şi cel mai mare exportator de filme din lume.

În creştere puternică în 2021 au fost şi firmele de agrobusiness, în  condiţiile unui an agricol favorabil. Agrobusinessul local, dacă va reuşi să pună mai multă valoare adăugată peste simpla cultivare a cerealelor, va fi încă o sursă de companii candidate la Top 1.000 pentru următorii ani.

Chiar şi pentru jurnaliştii ZF, care urmăresc de mulţi ani orice nouă apariţie interesantă în top, orice companie despre care nu s-a scris, Top 1.000 vine în fiecare an cu surprize. Cine vrea clienţi, cine vrea dezvoltare, cine vrea spectacolul businessului să urmească Top 1.000.

Nici nu ştii cum apare compania de 100 milioane de euro în Vaslui, Neamţ sau Sălaj. Iar de aici la un miliard de euro nu mai este decât un pas, la potenţialul de creştere al economiei româneşti.