SURSE: Un avion rus a intrat în coliziune cu o dronă occidentală deasupra Mării Negre

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 14.03.2023

Un avion militar rus a intrat în coliziune cu o dronă occidentală deasupra Mării Negre, iar drona a fost doborâtă, afirmă surse militare citate de presa internaţională.

Conform unor surse citate de postul de televiziune CNN, o dronă MQ-9 Reaper a Forţelor Aeriene americane, care efectua o misiune în spaţiul internaţional, deasupra Mării Negre, s-a lovit cu un avion de vânătoare Suhoi SU-27.

Din cauza coliziunii, drona militară americană a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane, a declarat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Un alt oficial american a declarat pentru postul de televiziune BBC News că două avioane de vânătoare ruse au încercat să intercepteze drona americană şi au efectuat "manevre neprofesioniste" care au cauzat prăbuşirea aparatului de zbor fără pilot. Din cauza incidentului, unul dintre avioanele militare ruse a fost pe punctul de a se prăbuşi, dar s-a redresat, a susţinut oficialul american.

Surse citate de Agenţia France-Presse au raportat "un incident" cu o dronă de fabricaţie americană deasupra Mării Negre.

Forţele Aeriene americane au confirmat incidentul şi prăbuşirea dronei. "Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, ceea ce a provocat prăbuşirea şi pierderea dronei MQ-9", a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene americane responsabil de zona Europa şi Africa.