Anomaliile din sănătate. Tot mai mulţi bolnavi în absenţa prevenţiei: 1,7 milioane de pacienţi incluşi în programele naţionale de sănătate curative pentru a avea acces la medicamente şi materiale sanitare, în creştere cu 17% faţă de anul anterior

Autor: Mirabela Tiron 15.03.2023

În lipsa acţiunilor de prevenţie se îngroaşă lista pacienţilor care au nevoie de tratament În 2021 în programele naţionale erau incluşi: 1,4 milioane de pacienţi cu diabet zaharat, 181.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice, 28.000 de bolnavi cu afecţiuni cardiovasculare, 16.000 cu  insuficienţă renală Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România: Avem legea prevenţiei, dar nu se aplică încă.

În lipsa unor programe de prevenţie listele pacienţilor care au nevoie de tratament  se îngroaşă, avem tot mai mulţi bolnavi de diabet zaharat, cu afecţiuni oncologice, cardio­vas­culare, renale şi altele.  Doar în programele naţionale de sănătate curative numărul bolnavilor înscrişi a crescut la 1,7 milioane de persoane în 2021, cu 300.000  mai mulţi bolnavi (plus 17%) faţă de anul anterior. Din aceştia, cei mai mulţi sunt pacienţi cu diabet zaharat, peste 1,4 milioane de persoane în 2021, în creştere faţă de 1,2 milioane de pacienţi anul anterior.

„Numărul pacienţilor cu diabet zaharat este mult mai mare faţă de numărul bolnavilor înscrişi în programul naţional. Diabetul zaharat de tip 2, pe care 90% din pacienţii cu diabet îl au, poate să fie prevenit. Avem legea prevenţiei dar încă nu se aplică, încă nu avem un program care să funcţioneze prin care am putea reduce numărul de bolnavi. Mai recomandă medicii de familie analiza hemoglobinei glicozilate pacienţilor cu risc”, a spus pentru ZF Maria Angela Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.