Ken Griffin, fondatorul Citadel, acuză FED-ul pentru politica sa de a plăti toate depozitele deţinute la banca SVB. „SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, însă acest lucru se destramă în faţa ochilor noştri.”

Autor: Valeriu Dănilă 19.03.2023

Ken Griffin, fondatorul fondului speculativ Citadel, a declarat că pachetul de salvare a Silicon Valley Bank dezvăluit de autorităţile americane de reglementare arată că sistemul capitalist american „se destramă sub ochii noştri”.

Griffin a declarat pentru Financial Times că guvernul SUA nu ar fi trebuit să intervină pentru a proteja toţi deponenţii SVB după prăbuşirea băncii.

„SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, însă acest lucru se destramă în faţa ochilor noştri.”, a spus el într-un interviu luni, la o zi după ce autorităţile de reglementare din SUA s-au angajat să îi protejeze pe toţi deponenţii din SVB, chiar şi pe cei cu solduri peste limita de 250.000 de dolari.

„A existat o pierdere a disciplinei financiare, guvernul a salvat în totalitate deponenţii”, a adăugat Griffin.

SVB a fost închisă vineri de autorităţile din SUA, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 42 de miliarde de dolari, un sfert din totalul depozitelor sale, într-o singură zi.

Criticii pachetului de salvare au evidenţiat riscul de hazard moral care provine din completarea tuturor deponenţilor cu banii avuţi la SVB.

„Ar fi fost o mare lecţie de hazard moral”, a spus el. „Pierderile pentru deponenţi ar fi fost nesemnificative şi ar fi condus la ideea că gestionarea riscului este esenţială.”

„Suntem la ocuparea completă a forţei de muncă, pierderile din credite au fost minime, iar bilanţurile bancare sunt la cel mai puternic nivel de până acum. Putem aborda problema hazardului moral dintr-o poziţie de forţă.”