Ungurii sunt optimişti că inflaţia va decelera, deschizând calea pentru primele reduceri de dobânzi, dar preţurile poloneze le arată că sunt posibile surprize

Autor: Catalina Apostoiu 16.03.2023

Rata inflaţiei din Ungaria ar pu­tea încetini mai puternic în urmă­toarele luni, coborând la aproximativ 9% până la finalul anului, pregătind probabil calea pentru reduceri de dobânzi, a declarat ministrul ungar al economiei Marton Nagy, citat de Reuters. Cei mai mulţi analişti cred că inflaţia ungară a trecut de punctul de vârf, iar guvernul face presiuni a­su­pra băncii centrale să reducă do­bân­zile pentru a da energie creşterii economice. Însă de la vecinii polo­nezi vin date care i-ar putea pune pe gânduri pe unguri: inflaţia a accelerat în februarie în loc să se ducă în jos.

Nagy a subliniat că guvernul este hotărât să reducă inflaţia la o rată alcătuită dintr-o singură cifră până la finalul acestui an, de la o rată anuală de 25,4% în februarie.

„Declinul inflaţiei ar putea de a­se­menea deschide calea unei redu­ceri a dobânzilor“, a adăugat Nagy. In­flaţia din Ungaria a încetinit în fe­bruarie pentru prima dată de la mij­locul anului 2021, deşi declinul a fost doar unul uşor, în timp ce inflaţia de bază s-a menţinut la peste 25%, neo­fe­rind încă băncii centrale condiţiile unei relaxări a politicii monetare.

Analiştii ING se aşteaptă ca me­dia inflaţiei pe 2023 să se situeze la 19%, dar ca rata pe decembrie să co­boa­re sub 10%. Totuşi, avertizează a­ceş­tia, ris­cul unui mediu caracterizat de o in­flaţie persistent ridicată nu a fost evitat încă. Iar datele recente anunţate de Polonia arată că pot apărea surprize.

Inflaţia din Polonia a atins cel mai ridicat punct din mai mult de un sfert de secol în februarie, împinsă în sus de scumpirea alimentelor şi e­ner­giei. Inflaţia s-a situat la 18,4% în ter­meni anuali. În termeni lunari, aceas­ta a atins 1,2%, comparativ cu nivelul de 0,8% estimat de analişti.

În ianuarie, creşterea inflaţiei se situase sub aşteptări.

Potrivit lui Grzegorz Maliszewski, economist-şef la Bank Millennium, inflaţia din februarie reprezintă un vârf, iar lunile următoare vor aduce scăderi. Totuşi, atingerea ţintei de inflaţie este în continuare o perspectivă îndepărtată, consideră acesta, în special în condiţiile în care piaţa muncii aflată sub presiune şi şomajul scăzut vor încetini declinul inflaţiei de bază.

Banca centrală poloneză şi-a menţinut dobânda de referinţă neschimbată la 6,75% în martie, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să menţină costurile de finanţare stabile până la finalul anului.

Banca anticipează un declin puternic al inflaţiei în lunile următoare, cu aproximativ 10% până la finalul anului, notează Intellinews. Preşedintele acesteia, Adam Glapinski, se aşteaptă ca inflaţia să scadă la niveluri alcătuite dintr-o singură cifră la finalul lunii august/începutul lunii septembrie.

Asemeni băncii centrale poloneze, analiştii ING se aşteaptă ca o scădere considerabilă a inflaţiei până la finalul anului, dar întrevăd o mulţime de riscuri ce vor sta în calea atingerii ţintei de inflaţie în anii următori. Într-un astfel de mediu, aceştia nu se aşteaptă la reduceri de dobânzi în acest an.

În Cehia, creşterea preţurilor de consum a decelerat la 16,7% în februarie de la 17,5% în ianuarie.

Viceguvernatorul băncii centrale cehe, Marek Mora, a declarat recent că se aşteaptă ca inflaţia să scadă relativ rapid la rate alcătuite dintr-o singură cifră în acest an, dar că banca nu va putea atinge ţinta de 2% suficient de rapid fără noi majorări de dobânzi.

The consumer prices in the Czech Republic fell to 16.7% in February from 17.5% in January, figures from the Czech Statistical Office (CZSO) showed on Friday.