Victor Căpitanu, One United Properties: Clienţii băncilor internaţionale nu au acces la acţiunile româneşti. Este o problemă majoră, dar şi o oportunitate. One are aproape 6.500 de investitori, de două ori mai mulţi decât la listare

Autor: Tibi Oprea 16.03.2023

Clienţii băncilor internaţionale, în special din Europa, nu pot cumpăra acţiuni la o companie românească în acest moment.

Acest lucru reprezintă atât un impediment pentru extinderea plajei de investitori, cât şi o oportunitate importantă, fiind rolul Bursei să se implice activ în această direcţie, spune Victor Căpitanu, cofondator şi co-CEO al dezvoltatorului imobiliar One United Properties (simbol bursier ONE), în cadrul ZF Capital Market Summit 2023.

„Este o problemă majoră. Eu am continuu investitori străini care vor să investească în One şi trebuie să le fac o procedură complicată, să îşi deschidă cont la unul din brokerii locali, care de obicei durează de la câteva zile la săptămâni. Unui investitor nu prea îi mai vine să investească, el vrea să intre pe platforma lui, să cumpere acţiunea şi la revedere. Ca să crească numărul de investitori, Bursa trebuie să se implice şi să semneze contracte cu băncile mari europene pentru ca clienţii lor să aibă acces la acţiunile româneşti. Nu poţi să îţi faci cont online la o bancă internaţională şi să cumperi acţiuni româneşti. Asta este o oportunitate într-un fel, pentru că după ce acest lucru va fi făcut, va însemna o explozie în numărul de investitori de la bursă. Este un pas critic“, afirmă Victor Căpitanu.