Tensiunile reînvie pe burse. Şocul scăderii abrupte a Credit Suisse se reflectă în toată Europa, inclusiv la Bucureşti. Deprecieri de 10% şi 7% pe Société Générale, respectiv Erste – proprietarii BRD şi BCR în România

Autor: Eduard Ivanovici 16.03.2023

Prăbuşirea gigantului elveţian Credit Suisse cu aproape 20% în şedinţa de miercuri a trimis unde de şoc de-a lungul între­gului sector bancar european, ceea ce s-a propagat rapid pe burse, într-un context în care investitorii erau deja neliniştiţi cu privire la perspectivele acestuia.

„Chiar dacă nu este un efect direct al situaţiei Silicon Valley Bank faptul că sunt probleme şi cu băncile din Europa şi nu este doar un caz izolat din SUA, prăbuşirea Credit Suisse i-a îngrijorat pe investitori şi aceştia au reacţionat ca atare. Pe de altă parte, prin asta se dovedeşte că decizia băncilor de la noi de a nu distribui dividende pare una foarte bună, care oferă un oarecare grad de siguranţă investitorilor locali. Evident, rămâne să urmărim şi noi cum evoluează situaţia în continuare“, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

La Bucureşti, după o creştere de 0,6% în primele ore ale sesiunii de tranzacţionare, indicele BET a trecut pe minus în timpul după-amiezii, iar scăderile s-au exacerbat pe măsură ce marile burse din Europa şi-au amplificat declinurile. La închidere, benchmark-ul avea un declin de 1,66%, toţi indicii de la BVB fiind ieri în teritoriu negativ.

Din componenţa indicelui de referinţă se remarcă scăderile înregistrate de Alro Slatina (-3,4%), BRD SocGen (-3,2%), Conpet (-3,2%), Transelectrica (-3,1%), Transgaz (-2,9%) şi Electrica (-2,5%), conform BVB. Marţi, BET a avut a doua cea mai bună şedinţă din 2023, respectiv un plus de 1,36%.

„Rămâne de văzut dacă este începutul unei reacţii în lanţ sau doar nişte excepţii. În cazul în care se dovedeşte că nu este o problemă a sectorului în general şi doar nişte excepţii din cauza unor probleme de management, s-ar putea ca unele acţiuni ale unor bănci solide din punct de vedere fundamental să devină atractive“, adaugă brokerul.