Credit Suisse se prăbuseşte: a doua mare bancă a Elveţiei a cerut ajutor de urgenţă de la Banca Naţională a Elveţiei. Acţiunile au scăzut joi cu 30%, iar marile bănci taie liniile de finanţare de teamă că vor fi expuse prăbuşirii acestei bănci

Autor: Liviu Popescu 15.03.2023

Credit Suisse, a doua cea mai mare instituţie de credit a Elveţiei, pare să fie victima crizei bancare: acţiunile s-au prăbuşit miercuri cu 30%, iar banca a cerut ajutor de urgenţă din partea Băncii Naţionale a Elveţiei, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Agenţia americană de ştiri Bloomberg notează că BNP a dat instrucţiuni de reducere a expunerii şi a liniilor curente de finanţare către Credit Suisse.

Jurnaliştii de la FT scriu că scăderile abrupte ale preţului acţiunilor Credit Suisse au venit în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank din SUA şi după ce preşedintele Băncii Naţionale Saudite, care a cumpărat anul trecut o participaţie de 10% din Credit Suisse, a exclus posibilitatea de a mai oferi asistenţă financiară creditorului elveţian.

Banca a fost zguduită de o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv de cea mai mare pierdere de tranzacţionare din istoria sa de 167 de ani, în urma imploziei Archegos Capital şi de închiderea prejudiciabilă a fondurilor de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari legate de firma financiară Greensill, care s-a prăbuşit.

Acţiunile sale au închis miercuri în scădere cu 24%, în timp ce capitalizarea sa de piaţă a coborât sub 7 miliarde de franci elveţieni (7,6 miliarde de dolari), în condiţiile în care banca a strâns capital de 4 miliarde de franci elveţieni în urmă cu doar câteva luni. Acţiunile au scăzut cu 39% în acest an şi cu 85% în ultimii doi ani.

"Pare inevitabil ca Banca Naţională a Elveţiei să fie nevoită să intervină şi să ofere un colac de salvare", a declarat Octavio Marenzi, analist la Opimas. "Banca Naţională Elveţiană şi guvernul elveţian sunt pe deplin conştienţi de faptul că falimentul Credit Suisse sau chiar orice pierderi ale deţinătorilor de depozite ar distruge reputaţia Elveţiei ca centru financiar".

Finma nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii; Banca Naţională a Elveţiei şi Credit Suisse au refuzat să comenteze.

Separat, Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor din UE să îşi dezvăluie expunerile faţă de creditorul elveţian, a declarat pentru Financial Times o persoană familiarizată cu această chestiune.

BCE a dezbătut posibilitatea de a face o declaraţie publică pentru a încerca să calmeze apele, dar până miercuri după-amiază a decis să nu facă acest lucru de teamă să nu contribuie la panica de pe piaţă, a adăugat persoana respectivă.

 Un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA a declarat miercuri: "Trezoreria monitorizează această situaţie şi a fost în contact cu omologii globali".

Necazurile Credit Suisse au reaprins o vânzare mai amplă a acţiunilor bancare din Europa şi SUA, care se resimţeau deja în această săptămână din cauza falimentului Silicon Valley Bank.

Acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 10 procente, iar Société Générale a scăzut cu 12 procente. Deutsche Bank şi Barclays au pierdut 9 procente, în timp ce ING a scăzut cu 10 procente. Pieţele bursiere mai largi au fost trase în jos, indicele european Stoxx 600 scăzând cu 2,9 procente. Vânzările s-au extins şi pe Wall Street, S&P 500 scăzând cu 1,7% în primele tranzacţii, în special din cauza băncilor.

Acţiunile Citigroup au scăzut cu 2,9%, iar JPMorgan a pierdut 7,0%. Creditorii regionali din SUA aflaţi în centrul unei vânzări la începutul acestei săptămâni au scăzut mai puternic.

Băncile din Stoxx 600 au pierdut acum 16 procente în această lună, în urma unei crize declanşate de eşecul SVB. Investitorii au declarat că problemele Credit Suisse au reamintit faptul că băncile din Europa deţin, de asemenea, mari cantităţi de obligaţiuni care au fost afectate de creşterea ratelor dobânzilor.

"Credit Suisse este un caz izolat", a declarat Charles-Henry Monchau, director de investiţii la Syz Bank. "Dar băncile din Europa, din cauza presiunii de reglementare, au fost nevoite să se încarce cu obligaţiuni cu randament negativ în cel mai prost moment şi acum se confruntă cu pierderi nerealizate majore".