Preţul petrolului depăşeşte minimul ultimelor 15 luni după ce criza bancară a zdruncinat piaţa. Analiştii cred că preţurile vor rămâne în continuare volatile

Autor: Andrei Şerbănescu 16.03.2023

Preţul petrolului a depăşit cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, după o criză de trei zile declanşată de colapsul bancar din SUA, raportează Bloomberg.

Contractele futures West Texas Intermediate s-au tranzacţionat în apropierea valorii de 68 de dolari pe baril, după ce au scăzut cu aproximativ 12% în ultimele trei sesiuni. Turbulenţele provocate de prăbuşirea Silicon Valley Bank şi de noile convulsii de la Credit Suisse Group AG s-au revărsat asupra activelor globale, iar vânzările de petrol au luat amploare pe măsură ce firmele au încercat să îşi limiteze expunerea pe piaţa opţiunilor.

„Este probabil ca preţurile să rămână volatile, având în vedere dimensiunile incertitudinilor legate de acţiunile Fed, turbulenţele bancare din SUA şi redresarea Chinei", au declarat într-o notă analiştii de la Citigroup Inc. Francesco Martoccia şi Ed Morse.

Cel mai înalt oficial al OPEC şi-a exprimat la începutul acestei luni îngrijorările legate de încetinirea cererii în Europa şi SUA, iar investitorii vor urmări dacă această criză va atrage un răspuns din partea grupului şi a aliaţilor săi. Cu toate acestea, traderii renunţă la pariurile că Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor pe fondul turbulenţelor bancare.

Noi creşteri ale preţului petrolului ar putea fi limitate pe termen scurt, OPEC prognozând în această săptămână un excedent modest în al doilea trimestru, o perioadă tipică de cerere scăzută înainte de venirea verii. Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat miercuri că piaţa este deja excedentară din cauza producţiei ruseşti.

Stocurile de ţiţei din SUA s-au extins cu 1,55 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit datelor furnizate miercuri de Energy Information Administration. Exporturile totale nete de petrol, incluzând ţiţeiul şi produsele rafinate, au ajuns la 3,5 milioane de barili pe zi. Această cifră a fost depăşită doar o singură dată din 1990 încoace.

„Se pare că păşim pe o gheaţă subţire în acest moment, cu un mediu de risc fragil care încă încearcă să se stabilizeze în urma repercusiunilor SVB", a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă pentru IG Asia Pte din Singapore.