Business sportiv. Toate privirile către Iaşi, care devine un hub sportiv: un campionat mondial de e-sports şi un campionat european de şah vin pentru prima dată la Iaşi în acest an

Autor: Miruna Diaconu 17.03.2023

La Iaşi vor fi organizate şi turneul de tenis masculin ATP Challenger 100, aflat la a patra ediţie, şi turneul feminin WTA 125, fiind la a doua ediţie Câteva milioane de pasionaţi de jocuri video din întreaga lume vor avea privirea îndreptată către Iaşi, unde Campionatul Mondial de eSports va dura zece zile.

Iaşiul va marca anul acesta două premiere pe plan sportiv, fiind locul unde vor fi organizate Campionatul Mondial de eSports, cât şi Campionatul European de Şah pentru tineret pe echipe, ambele pentru Iaşi. Campionatul European de Şah pe echipe pentru tineret este pentru prima dată organizat în România.

Mai mult, la Iaşi vor fi organizate anul acesta şi campionate de tenis, unde jucătoare internaţionale vor lua parte.

În 2023, Iaşiul devine un hub sportiv, iar impactul organizării unor astfel de evenimente va fi unul pozitiv pentru comunitatea locală.

În perioada 23 iulie - 31 iulie, Iaşiul va fi gazda Campionatului European de Şah pe echipe pentru tineret. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a Hotelului Unirea din Iaşi, România.

„Acest campionat şi cel organizat la Mamaia în luna septembrie ne poziţionează în topul federaţiilor de şah europene, dar şi din lume. Este clar că ultimele evenimente şi progresul de pe plan local au ajuns să fie apreciate de întreaga comunitate de şah. România are potenţialul de a fi capitala europeană a şahului“, spune Gabriel Grecescu, secretar general al Federaţiei Naţionale de Şah.

El este de părere că organizarea unor astfel de evenimente aduc mai multe beneficii comunităţilor locale. Pe de o parte, oraşul se va bucura de un număr mai mare de vizitatori, dispuşi să cheltuiască, dar Iaşiul va fi tot mai cunoscut în rândul străinilor. Pe de altă parte, evenimente de o astfel de anvergură au puterea de a atrage tot mai mulţi copii către acest sport.

Timp de zece zile, Iaşiul va fi capitala mondială a eSports, către care vor privi oameni de pe întreg globul.

 

Anul acesta, Iaşiul va fi gazda Campionatului Mondial de eSports, competiţie care va reuni peste 600 de pe sportivi din peste 100 de ţări.

Competiţia revine în România, după ce în 2013 a fost organizată la Bucureşti. Anul trecut, competiţia a avut loc în Bali.

Timp de zece zile, Iaşiul va fi capitala mondială a eSports, către care vor privi oameni de pe întreg globul.

„Vorbim de o audienţă de sute de milioane de oameni care vor privi aceste jocuri. Aceşti jucători vor fi însoţiţi de familie, prieteni. Toată atenţia mondială va fi îndreptată către Iaşi. Acest lucru va avea un impact major asupra oraşului şi comunităţii locale, participanţii vor putea vizita oraşul şi împrejurimile“, spune Adrian Socaciu, preşedintele Institutului Sportiv Român.

Campionatul Mondial de eSports se va desfăşura în cadrul Digital Throne, un eveniment de entertainment digital, unde se vor fi artişti de muzică, proiecţii pe Palatul Culturii din Iaşi sau parade ale costumelor eroilor din filme şi jocuri video. Sunt aşteptaţi peste 20.000 de împătimiţi ai sporturilor electronice şi peste 50.000 de iubitori ai muzicii.

El este de părere că Iaşiul şi acea zonă a Moldovei are potenţialul de a fi un pol de eSports, atât pe partea de organizare a unor astfel de evenimente, cât şi pe zona de dezvoltare de jocuri video. Amber Studio, dezvoltator român de jocuri video, are un birou la Botoşani, pe care doreşte să îl dezvolte.

„Cred că România are toate şansele să devină un lider în Europa, nu doar din prisma organizării competiţiilor, dar şi a dezvoltării de jocuri. Putem să aducem şi alte competiţii de nivel european şi global în România. Avem toate elementele necesare pentru a deveni lider. Odată cu finalizarea legislaţiei, vom face un pas mare în faţă“, mai spune Adrian Socaciu.

Totodată, Iaşiul va avea anul acesta şi două turnee internaţionale de tenis. Sub marca Concord Iaşi Open 2022 Vor fi organizate două turnee de tenis şi anume turneul masculin ATP Challenger 100, aflat la a patra ediţie, şi turneul feminim WTA 125, fiind la a doua ediţie. Ambele evenimente sunt deţinute şi organizate de către Asociaţia „Iaşi Open“ şi Concord Service Center, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi.