Analiză ZF. Ce măsuri au luat statele europene pentru a ţine în frâu preţurile bunurilor FMCG? În România, autorităţile au lăsat mingea în terenul retailerilor, iar scumpirile nu se opresc

Autor: Cristina Roşca 17.03.2023

ZF a întrebat toţi cei zece mari jucători din comerţul cu dominantă alimentară dacă au fost contactaţi de autorităţi pentru a găsi o soluţie la situaţia actuală marcată de inflaţie recordSingura reţea care a răspuns a fost Penny, oficialii retailerului afirmând: „Dacă autorităţile au în plan să ia anumite măsuri pe acest subiect, suntem deschişi spre dialog, la fel ca până acum“.

Mai multe state europene au anunţat măsuri speciale pentru a ţine în frâu creşterile record de preţuri la bunurile de larg consum, scumpirile pe bandă rulantă ameninţând puterea de cumpărare a oamenilor şi afectând cel mai tare persoanele cu venituri mici şi medii, ale căror salarii nu cresc suficient de rapid pentru a compensa inflaţia. În România, autorităţile nu au ieşit la rampă cu măsuri de acest gen, ele au lăsat mingea în terenul retailerilor, iar scumpirile nu se opresc.

Creşterea preţurilor la alimente a adus din nou inflaţia pe trend ascendent în februarie, după ce intrase pe un trend de scădere în ianuarie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai exact, inflaţia a sărit la 15,5% în februarie – de la 15,1% în prima lună din an – ca urmare a faptului că preţurile la alimente au crescut cu 22% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.