Afaceri de la Zero. Călin Popa, student la Medicină în anul şase la Cluj, a luat fonduri europene printr-un program dedicat studenţilor şi a deschis un centru de radiologie dentară în Beiuş, oraşul natal

Autor: Alexandra Matei 17.03.2023

Proiectul prin care acesta a reuşit să deschidă centrul de radiologie din Beiuş este o iniţiativă a Universităţii de Medicină din Cluj, a Camerei de Comerţ Bistriţa-Năsăud şi a Asociaţiei Inceptus, prin care fondatorul a reuşit să atragă o finanţare de 100.000 de euro În viitor, el vrea să adauge centrului de radiologie dentară şi o componentă de medicină generală.

Călin Popa este student în anul şase la Facultatea de medicină din Cluj, iar anul trecut a intrat în antreprenoriat după ce a luat fonduri europene printr-un program dedicat studenţilor şi a deschis un centru de radiologie dentară în Beiuş, judeţul Bihor, acolo unde a copilărit.

„Am văzut pe site-ul facultăţii că există un program prin care studenţii la Medicină şi nu numai pot să aplice pentru anumite granturi speciale. Eu aveam în plan în viitorul apropiat să deschid un centru, aşa că acest program a fost o oportunitate foarte bună. M-am înscris, am făcut un curs de antreprenoriat, mi-am pus ideea în practică, am fost ajutat de un consultant să scriu proiectul, am aplicat şi proiectul a fost declarat câştigător”, a povestit el.

Proiectul prin care acesta a reuşit să deschidă centrul de radiologie din Beiuş este o iniţiativă a Universităţii de Medicină din Cluj, a Camerei de Comerţ Bistriţa-Năsăud şi a Asociaţiei Inceptus. Acesta a pornit la începutul anului trecut, fiind un proiect de aproape 10 mil. lei, care avea ca scop formarea viitorilor antreprenori.

Prin intermediul acestui proiect, în 2022, 19 planuri de afaceri au primit o finanţare cuprinsă între 40.000 euro şi 100.000 euro şi circa 350 de studenţi de la UMF Cluj şi din alte universităţi au avut posibilitatea de a se înscrie pentru cursuri de antreprenoriat. Proiectul s-a adresat studenţilor aflaţi cel puţin în anul doi de studiu din mai multe universităţi din ţară. Totuşi, fiind vorba de o universitate de medicină, cei mai mulţi tineri interesaţi au venit din cadrul UMF Cluj.

Prin proiectul dedicat studenţilor, Călin Popa a atras o finanţare de 100.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a porni centrul din Beiuş. Pe lângă aceste fonduri europene, el a completat investiţia şi cu fonduri proprii, construind un buget alocat amenajării spaţiului care nu era inclus în proiect.

Din decembrie 2022, precizează el, centrul este autorizat şi funcţional şi are o echipă formată din tehnicieni radiologi şi asistenţi.  „Dacă nu ar fi fost această finanţare de 100.000 de euro, probabil că nu aş fi putut să susţin deschiderea unui astfel de proiect, eu fiind student”.

În Beiuş, spune el, mai este încă un centru de radiologie dentară. Călin Popa cunoştea foarte bine zona, întrucât acolo făcuse liceul, iar spaţiul l-a găsit destul de repede, Beiuş fiind un oraş mic.

La început, în decembrie, îşi aminteşte acesta, era prezent în fiecare zi la centru. Însă, acum, lucrurile au intrat pe un făgaş normal, iar centrul funcţionează şi fără prezenţa lui permanentă.

În acest prim an de funcţionare, Călin Popa îşi doreşte să atragă cât mai mulţi meidici radiologi colaboratori, iar în decembrie 2023 el estimează că centrul de radiologie dentară va avea o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de lei.

Anul acesta, el va termina facultatea şi îşi doreşte să urmeze specializarea radiologie şi imagistică. „În momentul în care voi termina specializarea, voi putea adăuga părţii de radiologie dentară de la Beiuş şi o componentă de medicină generală. Acesta este planul de viitor”.

Pentru rezidenţiat, Călin Popa vrea să aleagă un centru medical bun. Momentan, Beiuş nu poate specializa rezidenţi, spune el, aşa că se gândeşte să rămână în Cluj pentru rezidenţiat, pentru că este un centru universitar de renume, unde poate învăţa de la mulţi specialişti sau să meargă la Oradea.

Un trend pe care acesta l-a observat în domeniul în care studiază şi în care urmează să profeseze este că din ce în ce mai mulţi studenţi la medicină vor să rămână în România.

„Toată lumea vrea să investească în spitale şi să atragă medici tineri. Însă, va mai dura puţin. Sunt încrezător că în spitalele de stat se poate face performanţă. Mai mult, cred că în spitalele mici, cum este cel din Beiuş, medicii tineri pot să vină şi să schimbe mentalitatea şi să aducă un plus valoare.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.