Se ascut temerile de recesiune în SUA pe fondul spiralei de veşti proaste din sectorul bancar şi unei aşteptate răciri a creditării bancare. Preţurile petrolului scad vertiginos

Autor: Catalina Apostoiu 17.03.2023

Temerile legate de o posibilă re­cesiune în cea mai mare economie a lumii sunt în creştere pe Wall Street, în condiţiile în care turbulenţele din sectorul bancar create de prăbuşirea SVB şi temerile privind soarta Credit Suisse înnegurează perspectivele pen­tru economie şi pieţe, scrie Reuters.

Cu numai câteva săptămâni în urmă, analiştii şi investitorii dezbă­teau dacă economia americană va intra în recesiune în viitorul apropiat. Deşi datele recente au indicat rezis­tenţă în zone cheie ca ocuparea forţei de muncă şi preţurile de consum, unii investitori se tem acum că amenin­ţarea unor noi probleme în sectorul bancar create de cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politicii monetare a Fed din ultimele decenii întrece ca­pa­citatea economiei de rezistenţă.

„Ceva se dislocă acum, şi credem că recesiunea a fost împinsă mai a­proape“, arată Emily Roland, strateg la John Hancock Asset Manage­ment.

Unii investitori cred că reacţia rapidă a autorităţilor americane în cazul SVB va permite o aterizare blândă a economiei. Alţii însă, sunt mai puţin optimişti. Potrivit lui Jason Draho, de la UBS, şansele unei ate­rizări blânde au scăzut, iar proba­bilitatea unei aterizări dure este în creştere.

„Asistăm la o înăsprire semnifi­cativă a condiţiilor financiare. Ceea ce spun pieţele este că acest lucru sporeşte riscurile de recesiune şi pe drept“, a declarat Jim Caron, de la Morgan Stanley Investment Ma­nage­ment pentru CNBC.

Mulţi economişti se aşteptaseră ca recesiunea să vină în al doilea se­mestru al anului, însă acum unii stra­tegi prognozează că criza va veni mai curând.

Economiştii îşi revizuiesc de asemenea în jos estimările de creş­tere anticipând o restrângere a creditării bancare.

„O creditare mai lentă din partea băncilor de mărime medie ar putea elimina o jumătate, până la un punct procentual întreg din nivelul PIB-ului în următorul an sau doi“, se arată într-o notă a economiştilor JPMorgan.

Analiştii Goldman Sachs şi-au revizuit la rândul lor în sus estimarea privind şansele unei recesiuni în SUA la 35% în următoarele 12 luni ca reacţie la nesiguranţa sporită legată de impactul economic al turbulenţelor din sectorul bancar, potrivit Bloomberg.

Preţurile petrolului au atins la mijlocul săptămânii un minim pe 15 luni pe fondul intensificării temerilor privind recesiunea.

Preţul ţiţeiului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril în New York pentru prima dată de la sfârşitul anului 2021. Plonjonul WTI va depinde de cât de mult se va deteriora situaţia macroeconomică, a declarat Ed Moya, analist la Oanda, pentru CNBC.

Preţurile petrolului au mai recuperat din pierderi ieri, pieţele calmându-se într-o oarecare măsură după ce autorităţile elveţiene au sărit în ajutorul Credit Suisse.