Campioni în Business, un proiect Enterprise Investors, Raiffeisen Bank şi PwC România, care premiază cele mai performante companii din România. „Principalele două obiective ale proiectului sunt de a recunoaşte valoarea creată de antreprenorii români şi de a încuraja spiritul antreprenorial, de inovaţie şi abilitatea de a-ţi asuma riscuri“

Autor: Mirabela Tiron 17.03.2023

♦ În cei zece ani în comunitatea campionilor în business au intrat peste 200 de companii antreprenoriale.

Campioni în Business, un proiect derulat de fondul de investiţii Enterprise Investors, Raiffeisen Bank şi PwC România, un pro­gram dedicat antreprenorilor români vizionari, a premiat miercuri seara cele mai performante companii din România.

„Proiectul nostru are o istorie de pes­te un deceniu, timp în care în co­mu­nitatea campionilor în business au intrat peste 200 de companii antre­pre­noriale şi antre­pre­­nori de succes. Principalele două o­biec­tive ale pro­iec­tului sunt de a recu­noaş­te valoa­rea creată de antreprenori care îşi asumă un risc destul de mare în deschiderea şi conducerea afacerii în me­diul din Româ­nia, dar în egală măsură şi de a încuraja spriritul antreprenorial, spi­ritul de inova­ţie, abilitatea de a-ţi asuma riscuri, de a merge pe bârnă pe alocuri, de a naviga prin ape care nu sunt extrem de limpezi, sunt valori care trebuie să fie prezentate şi apreciate ca atare de cei care aspiră să facă parte din această comuni­ta­te“, a spus în cadrul galei Dinu Bumbă­cea, country managing partner al PwC.

În cadrul galei a fost acordat premiul Antreprenorul Anului, câte trei premii Cam­pioni în Business pentru fiecare re­giune - Muntenia, Transilvania şi Moldo­va - şi premii pentru categoriile Rising Star, Transformare verde şi Extindere regio­nală. „Povestea Elis Pavaje a început în 1991, compania a fost fondată de tatăl nostru, acum este condusă de mine şi fra­tele meu. Am realizat în aceşti ani 5 fa­brici la nivel naţional, o divizie care se ocupă cu con­struc­ţia de drumuri, plat­forme indus­triale pe tot teritoriul Româ­niei, produ­cem 20.000 mp zilnic, sperăm ca planurile de viitor să fie şi mai măreţe, să creştem în ace­laşi ritm de până acum“, a declarat în cadrul galei Vasile Goţa, care conduce alături de fra­tele lui producătorul de pavele Elis Pa­va­je din Alba şi a fost desemnat Antreprenorul Anului.

Premiile Campioni în Business sunt acordate în funcţie de dinamica cifrei de afaceri, a profitului şi a numărului de angajaţi, dar şi a altor criterii ce ţin de reputaţia, implicarea în comunităţile locale, inovaţie şi eficienţa activităţilor companiilor respective.

 

Ce a spus Antreprenorul Anului în cadrul galei Campioni în Business

Vasile Goţa, Elis Pavaje (producţia de pavele şi borduri)

„Sunt onorat să primesc un premiu cu aşa greutate şi să intru într-un club aşa de select. Povestea Elis Pavaje a început în 1991, compania a fost fondată de tatăl nostru, acum este condusă de mine şi fratele meu. Am realizat în aceşti ani 5 fabrici la nivel naţional, o divizie care se ocupă cu construcţia de drumuri, plat­for­me industriale pe tot teritoriul României, producem 20.000 mp zilnic, sperăm ca planurile de viitor să fie şi mai măreţe, să creştem în acelaşi ritm de până acum. Multumesc organizatorilor şi sperăm că putem să fim prezenţi la următoarele evenimente“.

Elis Pavaje a finalizat în 2021 cu o cifră de afaceri de 313 mili­oane de lei şi un profit de 54,5 milioane de lei, faţă de 287 mil. lei şi profit net de 24 mil. lei anul anterior. Compania avea 608 angajaţi în 2021, arată datele de la mfinante.ro.

 

Ionuţ Simion, partener PwC:

Obiectivul acestei iniţiative este de a crea o comunitate de antreprenori în care să puteţi să vă împărtăşiţi idei, poveştile care v-au ajutat să aveţi succesul pe care l-aţi avut astfel încât noi v-am putut observa şi premia.

 

Liviu Drăgan, CEO şi fondator al Druid, premiat în 2019:

Sunt trei lucruri importante: să ai o idee realizabilă astfel încât dacă închizi ochii să o vezi de la zero până la final. Al doilea lucru foarte important este să găseşti o finanţare, fără finanţare este foarte greu să faci un start -up sau să fii antreprenor. De ce este complicat? Pentru că trebuie să faci un proces de sales, antreprenorii fac greşeala că se axează pe produs, dar înainte trebuie să facă proces de sales, care convinge angel investors sau venture capital să investească în această idee, ideea trebuie vândută, ca să fie vândută trebuie să ai o poveste, acesta este al treilea element, toţi avem nevoie de o poveste, această poveste trebuie să motiveze colegii, clienţii şi partenerii.

 

Ce au declarat partenerii proiectului în cadrul galei Campioni în Business

 

Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC

Proiectul nostru are o isto­rie de peste un de­ce­niu, timp în care în comuni­tatea campio­nilor în busi­ness au intrat peste 200 de companii antre­pre­noriale şi antre­pre­nori de succes. Principalele două obiective ale proiectului sunt de a recu­noaşte valoarea creată de antreprenori care îşi asumă un risc destul de mare în deschiderea şi conducerea afacerii în mediul din România dar în egală măsură şi de a încuraja spriritul antreprenorial, spiritul de inovaţie, abilitatea de a lua riscuri asumate, de a merge pe bârnă pe alocuri, de a naviga prin ape care nu sunt extrem de limpezi, care sunt pe alocuri cu furtună, sunt valori care trebuie să fie prezentate şi apreciate ca atare de cei care aspiră să facă parte din această comunitate.

Familia antreprenorilor din România este mai tânără faţă de ce se întâmplă în regiune, dar evoluţia din ultimii 30 de ani a fost remarcabilă. În primul rând companiile antreprenoriale concurează pe alocuri de la egal la egal cu multinaţionalele, care au în spate mai multă istorie, structuri, sisteme. În al doilea rând compa­niile antreprenoriale au început să se extindă pe pieţe din afara României, ceea ce este remarcabil, antreprenorii au construit businessuri de succes în România şi oferă produse în pieţe din jurul României. Nu în ultimul rând companiile antreprenoriale au ajuns să cumpere anumite companii pentru a accelera un pic creşterea faţă de creşterea organică, au fost antreprenori care au reuşit să vândă în tranzacţii de mare success businessuri create în România.

Toate acestea sunt motive de mândrie şi încredere că evoluţia mediului antreprenorial din România va fi accelerată chiar şi în vremurile un pic complicate prin care trecem la momentul de faţă.

 

Bartosz Kwiatkowski, partener Enterprise Investors

Ne-am adunat să recunoaştem meritele antreprenorilor care au avut un impact semnificativ asupra economiei româneşti prin munca lor, dedicare şi viziune. Afacerile care au fost nominalizate reprezintă ce este mai bun din mediul de afaceri, companiile nominalizate au avut creştere excepţională şi profit, îi felicit pe toţi antreprenorii nominalizaţi.

 

Cristi Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen România

Ne doream de mult să facem parte din această comunitate şi ne uitam cu interes la acest eveniment. Am decis la invitaţia cordială a colegilor de la Pwc să participăm şi noi, suntem la primul eveniment în această formulă. Tot timpul am spus că pentru a te apuca de antreprenoriat trebuie să ai un anumit nivel de nebunie, de dorinţă de a răzbi în tot acest mediu foarte complex în care sunt mulţi stakeholderi care încearcă să pună tot felul de piedici.

 

 

Ce au declarat Campionii în Business în cadrul evenimentului

Premiul Rising Star - Flip Technologies SRL din Brăila (comercializare şi achiziţie electronice second hand & recondiţionate):

„Am început în 2019, astăzi suntem peste 160 de oameni, închidem anul cu peste 40 de mil. de euro, când am lucrat la idee nu am îndrăznit să credem că vom ajunge atât de departe“, a spus George Moroianu, cofondator al Flip Technologies.

 

Premiul pentru Transformare Verde - Prime Batteries Technology:

„Ne-a educat PwC despre ESG şi de ce e important, am urmărit acele linii directoare şi în 2022 am anunţat o investiţie de 1 miliard de euro, suntem activi în sfera de tranziţie verde către energia renegenerabilă, alături de soluţiile pe care le furnizăm în piaţă“, a spus Vicenţiu Ciobanu, cofondator al Prime Batteries Technology.

 

Premiul pentru extindere regională - compania Teilor SRL Piteşti:

„Am reuşit să devenim suficient de cunoscuţi în România ca să exportăm în alte 5 ţări modelul nostru de business. Este mai greu decât ne-am aşteptat la început, am hotărât să mergem în Cehia, Polonia şi Ungaria. Provocarea este foarte mare acolo pentru că orice am crezut că este valabil în România acolo nu se aplică“, a spus Florian Enache, fondatorul Teilor SRL.

 

Premiile Campioni în Business Moldova

- Intertranscom Impex din Buhuşi (producţie şi distribuţie plase sudate): „Compania este fondată în 1994, am început cu 3 angajaţi şi am ajuns la două fabrici de producţie plase sudate la Bacău, la 420 de angajaţi. Avem 120 de tiruri şi  facem distribuţie naţională de produse metalurgice, plase sudate, sârme“, a spus Ioan Teslaru, fondatorul Intertranscom Impex.

- Merlins Beverages din Piatra Neamţ (producător de băuturi răcoritoare): „Am reuşit să inovăm pe piaţa de băuturi răcoritoare, să creăm de la zero un model de business înglobat în ceea ce înseamnă producţie, marketing, inovaţie“, a spus Eduard Alexianu, cofondatorul Merlins Beverages.

- Trutzi SRL din Scheia (comercializare elemente de fier forjat):  „Compania a luat naştere acum 15 ani la Suceva, de la o echipă mică pasionată de arta meşteşugului în fier am ajuns la peste 350 de angajati şi 10 oraşe în care suntem prezenţi“, a spus Nicoleta Contea, directorul de marketing.

 

Premiile Campioni în Business Transilvania

- CIS GAZ SA0 - Sîntana de Mureş (servicii în industria gazelor naturale): „Echipa este mândră de acest premiu, apreciază mediul de afaceri românesc. Cifra de afaceri a crescut cu 95% în 2021 faţă de 2020“, a spus Sebastian Călugăr, proprietar.

- Melinda Impex Steel SRL din Odorheiu Secuiesc (comercializare şi distribuţie produse de oţel):  „A fost nevoie de 40 de decenii de învăţare continuă, perseverenţă, muncă cinstită pentru a ajunge pe acest podium, este o bucurie mare, performanţele noastre sunt recunoscute. Am reuşit să construim 5 companii cu afaceri de 200 mil. euro în total“, a spus Pal Deneş, proprietar.

- Parapharm Brad (suplimente alimentare şi produse naturiste): „În 2000 a început afacerea, suntem 3 asociaţi care conducem această firmă, avem laboratoare propria şi 44 de angajaţI“, a spus Levente Racz, fondator.

 

Premiile „Campioni în Business“ Muntenia

- Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita Bucureşti: „În 2011 am deschis o clinică mică, în 2016 un spital cu 30 de paturi, vom deschide un spital de 25.000 mp, 8 săli de operaţii, în spatele unui vis este o echipă, conjunctura economică a contat pentru că banca ne-a ajutat foarte mult, ne-a finanţat“, a spus Ovidiu Palea, cofondator.

- IB Cargo SRL Voluntari: „Suntem casă de expediţie, facem transport maritim, rutier, aerian, am demarat noi servicii, un serviciu de transfer feroviar din China către România, timp de tranzit de jumătate faţă de transportul maritim care era pe primul loc“, Cătălin Putineanu, cofondator.

- ZITEC Com - servicii dezvoltare software, web design:  „Este o confirmare că în aceşti 20 de ani am făcut lucruri bune, am ajuns la 400 de specialişti în dezvoltare software. Ne dorim să avem impact în lume, facem asta în peste 30 de ţări, am reuşit să avem impact pozitiv“, a spus Alexandru Lăpuşan, cofondator.