Gheorghe Manole, Eximprod: Cea mai mare criză a României este lipsa oamenilor cu profil tehnic. Criza energiei este mică în comparaţie cu acest lucru

Autor: Roxana Petrescu 17.03.2023

♦ La nivel de politică de stat, România trebuie să repună pe picioare învăţământul tehnic, aceste eforturi având nevoie de o strategie pe termen lung în zona de energie, care să le dea investitorilor direcţia clară în care va merge piaţa ♦ Ca potenţial, România rămâne unică la nivelul UE prin prisma resurselor energetice şi a mixului de producţie şi poate deveni un exportator către statele vestice, condamnate la importuri în ciuda tuturor eforturilor de diversificare.

„România este un caz cu totul excepţional. Are toate sursele de produ­cere a energiei. Mi-e greu să număr alte 2-3 ţări care au la fel. Cu toate descoperirile, cu tot hidrogenul, Europa va fi însă în continuare pe deficit de energie. Îşi va căuta în continuare alte surse, iar noi suntem aici“, a spus Gheorghe Manole, fondatorul Exim­prod, în cadrul ZF Power Summit 2023. 

Grupul Eximprod are peste 400 de angajaţi, cu companii dedicate pentru producţia de echipamente electrice, ser­vicii de automatizări şi reţele inte­li­gente (SCADA), software, proiecte la cheie, proiectare elec­trică şi dezvoltare de parcuri eoliene şi solare. De asemenea, Eximprod este unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte regenerabile din noul val, cu un portofoliu de proiecte de 950 MW, toate cu contracte de racordare la reţea. „Toate proiectele noastre sunt deja proiecte hibride, vânt, soare şi stocare. Nu am putut să închidem cercul cu hidrogen pentru că nu aveam ce face cu el. Nici reglementările nu sunt acum în vigoare“, a mai precizat Manole, omul de afaceri fiind convins de faptul că şi în zona de hidrogen, odată cu avansul tehnologiei, vor exista scăderi de preţ, aşa cum a fost în cazul tehnologiei solare sau eoliene.