Delgaz Grid vrea să amenajeze în următorii şapte ani aproape 1.200 hectare de coridoare verzi de-a lungul a 370 km de reţele electrice care traversează terenuri forestiere în România

Autor: Cristina Bellu 17.03.2023

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, are în plan amenajarea, până în 2030, a circa 1.200 de hectare de coridoare verzi de-a lungul a 370 de km de reţele electrice aeriene de înaltă tensiune ce traversează terenuri forestiere.

Modelul tradiţional de asigurare a funcţionării în siguranţă a liniilor electrice în zonele împădurite este de asigurare a unor culoare de trecere prin eliminarea totală a vegetaţiei de sub acestea şi din zona limitrofă.

Gestionarea ecologică a traseelor liniilor electrice presupune ca numai vegetaţia care reprezintă o ameninţare directă pentru liniile electrice să fie eliminată. Copacii, tufişurile şi arbuştii cu creştere lentă sunt păstraţi cât mai mult posibil.

Pentru acest an, compania are în vedere inventarierea biotopului de pe aproximativ 200 ha şi implementarea conceptului Ecological Corridor Management pe o suprafaţă de 60 de hectare în cele şase judeţe din Moldova în care Delgaz Grid activează pe zona de electricitate, respectiv Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Compania colaborează în cadrul proiectului cu administratorii fondului forestier, universităţi, ONG-uri din România, dar şi cu Institutul European pentru Managementul Coridoarelor Ecologice din Germania.

Fiind cel mai mare operator de reţele de distribuţie a energiei electrice din Europa, E.ON va crea, de la Marea Neagră până în Suedia, biotopuri importante sub cei 13.000 de kilometri de linii de înaltă tensiune din zonele forestiere. Acest lucru este echivalent cu suprafaţa a 100.000 de terenuri de fotbal.

Gestionarea coridoarelor ecologice aduce o contribuţie importantă pentru a avea ecosisteme mai sănătoase şi o mai mare biodiversitate în întreaga Europă.