Administratorii FTX spun că Sam Bankman-Fried a obţinut 2,2 miliarde de dolari în principal de la Alameda Research

Autor: Daniel Belu 19.03.2023

Fondatorii şi angajaţii cheie ai grupului FTX, care s-a prăbuşit, au primit 3,2 miliarde de dolari în plăţi şi împrumuturi, în principal de la Alameda Research, potrivit documentelor depuse la tribunal, conform Bloomberg.

Suma include aproximativ 2,2 miliarde de dolari pentru Sam Bankman-Fried, arată documentele depuse. Bankman-Fried este cofondator al FTX, care acum aşteaptă procesul, unde a pledat nevinovat pentru o fraudă de ani de zile la conducerea companiei.

Administratorii FTX au identificat, de asemenea, o serie de alte transferuri ca parte a sumei totale de 3,2 miliarde de dolari:

- 587 de milioane de dolari pentru Nishad Singh

- 246 de milioane de dolari pentru Gary Wang

- 87 de milioane de dolari pentru Ryan Salame

- 25 de milioane de dolari pentru Sam Trabucco

- 6 milioane de dolari către Caroline Ellison

Aceste cifre exclud peste 240 de milioane de dolari cheltuiţi pentru a cumpăra proprietăţi de lux în Bahamas, donaţii politice şi caritabile făcute direct de către debitorii FTX şi transferuri substanţiale către filiale din Bahamas şi din alte părţi care nu sunt debitoare, potrivit unei declaraţii a administratorilor.

Aceştia au adăugat că "valoarea şi momentul eventualelor recuperări monetare nu pot fi prevăzute în acest moment" şi că este probabil ca analiza criminalistică să descopere mai multe active, pasive şi transferuri.

Autorităţile americane susţin că fondurile clienţilor FTX au fost folosite pentru tranzacţii efectuate de Alameda şi pentru cheltuieli personale. Ellison, Wang şi Singh au recunoscut frauda şi cooperează cu procurorii federali.

FTX s-a prăbuşit în noiembrie anul trecut, cu o pierdere de 8 miliarde de dolari în bilanţ. Administratorii analizează “epava” în încercarea de a vedea cât de mult poate fi returnat creditorilor.