Nicio bancă nu trebuie să cadă: Marile bănci americane au împrumutat de la FED 164 mld. dolari de urgenţă pentru a evita problemele de lichiditate

Autor: Valeriu Dănilă 17.03.2023

Băncile au împrumutat un total de 164,8 miliarde de dolari de la Rezerva Federală în ultima săptămână, un semn că tensiunile din industria financiară rămân ridicate după falimentul Silicon Valley Bank, scrie Bloomberg.

Datele publicate de Fed au arătat împrumuturi de 152,85 miliarde de dolari în săptămâna încheiată pe 15 martie, un nivel record, în creştere faţă de doar 4,58 miliarde de dolari în săptămâna precedentă. Maximul istoric anterior a fost de 111 miliarde de dolari atins în timpul crizei financiare din 2008.

Datele au arătat, de asemenea, împrumuturi în valoare de 11,9 miliarde de dolari, într-un nou program lansat de FED dumincă, cunoscut sub numele de Bank Term Funding Program.

Luate împreună, creditarea arată că sistemul bancar este încă fragil şi se confruntă cu migrarea depozitelor clienţilor.

„Este în concordanţă cu ceea ce ne aşteptam”, a spus Michael Gapen, şeful US economics for Bank of America Securities în New York.