SIF Oltenia vrea să-şi schimbe numele în Infinity Capital Investments

Autor: Liviu Popescu 17.03.2023

SIF Oltenia (SIF5), societate de investiţii financiare cu active de 2,1 mld. lei şi capitalizare de 860 mil. lei la final de 2022, convoacă acţionarii pentru a aproba schimbarea denumirii în Infinity Capital Investments, se arată în convocatorul publicat vineri la Bursa de Valori Bucureşti.

„Aprobarea schimbării denumirii societăţii din «Societatea de Investiţii Financiare Oltenia S.A.» în «Infinity Capital Investments S.A.» şi aprobarea modificării corespunzătoare a art. 1 alin. (1) din Actul constitutiv al societăţii, care va avea următorul conţinut: «Denumirea societăţii este Infinity Capital Investments S.A»“, reiese din document.

Astfel SIF Oltenia intră într-un proces de rebranduire la fel ca şi Evergent Investments (fosta SIF Moldova), Transilvania Investments Alliance (fosta SIF Transilvania) şi în curând SIF Banat Crişana, care urmează să devină Lion Capital. SIF-urile vor să scape astfel de numele de “SIF” identificat de multe ori de investitori cu o politică slabă de dividende, conflicte între acţionari şi active cu mult mai mari faţă de evaluarea bursieră. “Orice nume e mai bun ca SIF”, spunea recent pentru ZF un director dintr-o SIF.

Pentru moment SIF Muntenia este singura SIF care nu a anunţat o schimbare de nume. Societăţile de investiţii financiare sunt denumite SIF-uri din timpul Guvernului Văcăroiu din 1994.

Atunci, al doilea program de privatizare în masă al guvernului Văcăroiu, cunoscut şi ca "a doua cuponiadă", a permis populaţiei să depună cupoanele primite gratuit de la stat la Fondurile Proprietăţii Private (FPP) care au fost transformate în SIF-uri.

Astfel, câteva milioane de români au devenit acţionari la SIF-uri, care au primit nume în funcţie de zonele geografice ale României: Banat-Crişana, Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia.

La început, SIF-urile nu erau listate la bursă, lucru care s-a întâmplat abia în 1999, iar acţiunile nu aveau un preţ de piaţă. Existau în acea perioadă adevărate reţele care mergeau prin pieţe, la colţ de stradă sau prin sate şi cumpărau acţiuni sau cupoane pe preţuri de nimic, posesorii lor neavând niciun reper privind valoarea lor reală.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile SIF Oltenia scad cu 1,13% pe tranzacţii de 82.000 de lei. Societatea propune acţionarilor ca profitul net de 165 mil. lei din 2022 să meargă spre investiţii, dar şi o reducere a capitalului social de la 50 mil. lei la 47,5 mil. lei prin anularea a 25 de milioane de acţiuni.

SIF Oltenia şi-a majorat recent numărul de acţiuni pe care le deţine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

De la început de 2023 acţiunile au plus 1,7% pe o bursă în creştere prin prisma BET cu 5% şi stagnare pentru BET-FI.​