Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, confirmă prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră

Autor: Mihai Draghici 18.03.2023

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, sâmbătă, prelungirea Acordului dintre Rusia şi Ucraina, garantat de Ankara şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"În urma convorbirilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea Acordului, care urma să expire pe 19 martie", a declarat Recep Erdogan, citat de cotidianul Le Monde. Preşedintele Turciei nu a precizat cât timp va fi prelungit Acordul.

Administraţia Rusiei anunţase, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse. Până în prezent, Acordul cerealelor, garantat de ONU şi de Turcia, era prelungit pentru perioade de 120 de zile.

Rusia a formulat o serie de obiecţii privind prelungirea Acordului cerealelor. Moscova insistă pentru facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. Acordul actual permite acest lucru, dar Rusia este nemulţumită de unele aspecte practice.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au evidenţiat săptămâna trecută, în cursul unei întâlniri desfăşurate la Kiev, necesitatea prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.