O săptămână de foc: Aproape jumătate de trilion de dolari au fost şterşi din valoarea de piaţă a băncilor la nivel global, în cea mai gravă prăbuşire a sectorului financiar de la debutul pandemiei

Autor: Ştefan Stan 19.03.2023

Investitorii au şters aproape o jumătate de trilion de dolari din valoarea acţiunilor băncilor din întreaga lume, în cea mai gravă prăbuşire a sectorului financiar de la debutul pandemiei Covid-19, scrie FT. 

Acţiunile s-au scufundat săptămâna aceasta, în timp ce consecinţele prăbuşirii Silicon Valley Bank s-au răspândit pe pieţele globale. Băncile din SUA, Europa şi Japonia au pierdut în mod colectiv 459 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă până în prezent în această lună - scăderea de 16% este cea mai puternică prăbuşire din martie 2020.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în SUA, unde indicele KBW Bank a pierdut 18% în martie. Indicele Stoxx 600 Banks din Europa a scăzut cu 15%, în timp ce indicele Topix al sectorului bancar din Japonia a scăzut cu 9%.

Eforturile de a stabiliza sistemul financiar şi de a evita o panică mai amplă au avut un succes doar parţial. Acţiunile băncii californiene cu probleme First Republic au scăzut vineri după-amiaza cu peste un sfert, în ciuda unei infuzii de numerar de 30 de miliarde de dolari din partea băncilor de pe Wall Street, inclusiv JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.