Euroins a colapsat la un an de la falimentul City Insurance. Circa 2,5 milioane de români sunt afectaţi. De ce liderii RCA se duc în cap unul după altul? Ce reacţii a stârnit declararea insolvenţei Euroins

Autor: Mircea Nica 20.03.2023

♦ Euroins România, care are în spate grupul bulgar Eurohold, a primit verdictul oficial al ASF privind retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi demararea procedurii de promovare a falimentului ♦ Paguba se ridică la 400 mil. euro, dar FGA deja se află pe marginea prăpastiei cu un sold disponibil de sub 200 mil. lei, după ce a făcut plăţi în contul City Insurance de 150 mil. euro ♦ Sunt pregătiţi piaţa şi şoferii să plătească o pagubă totală care ar putea ajunge la 1 mld. euro?

Euroins România, liderul pieţei RCA, s-a dus pe urmele City Insurance şi a primit verdictul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi demararea procedurii de promovare a falimentului, după ce în ultimul an compania a fost sancţionată de ASF aproape în fiecare lună.

„Consiliul ASF a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigură­torului şi adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patri­moniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar“, au transmis reprezentanţii ASF.

Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum de 2,19 mld. lei (445 mil. euro), iar pentru acoperirea cerinţei minime de capital (MCR) necesarul se ridică la 1,75 mld. lei (355 mil. euro).

„Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, menţionăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 mil. lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor“, au mai transmis reprezentanţii ASF.