BREAKING! Documentul istoric prin care într-un weekend se salvează un gigant bancar: UBS cumpără Credit Suisse cu numai 3 mld. dolari pentru a a evita o prăbuşire catastrofică pe bursele lumii. Conferinţă de presă fără precedent unde participă şi preşedintele Elveţiei

Autor: Liviu Popescu 19.03.2023

UBS, principala bancă a Elveţiei, a fost nevoită să cumpere peste noapte rivalul Credit Suisse cu numai 3,25 mld. dolari într-o tranzacţie prin care Credit Suisse este salvată de la o prăbuşire care ar fi dus la un colaps al întregului financiar mondial având în vedere expunerile acestei bănci pe pieţele internaţionale.

Preţul pe o acţiune este de 0,76 franci elveţini, faţă de 1,86 franci elveţieni cât este preţul pe bursă, ceea ce înseamnă că acţionarii nu vor primi mai nimic. La închiderea de vineri Credit Suisse valora 7,4 mld. franci elveţieni faţă de 3 mld. franci elveţieni la cât a fost încheiată tranzacţia.

“Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, s-a găsit o soluţie pentru a asigura stabilitatea financiară şi a proteja economia elveţiană în această situaţie excepţională”, susţine banca Naţioanlă a Elveţiei.

Mai jos anunţul integral al Băncii Naţioanale a Elveţiei cât şi captura din documentul publicat pe site-ul instituţiei:

Banca Naţională a Elveţiei oferă un ajutor substanţial de lichiditate pentru a sprijini preluarea UBS de către Credit Suisse

UBS a anunţat astăzi preluarea Credit Suisse. Această preluare a fost posibilă cu sprijinul guvernului federal elveţian, al Autorităţii elveţiene de supraveghere a pieţei financiare FINMA şi al Băncii Naţionale a Elveţiei.

Prin preluarea Credit Suisse de către UBS, s-a găsit o soluţie pentru a asigura stabilitatea financiară şi a proteja economia elveţiană în această situaţie excepţională.

Ambele bănci au acces nerestricţionat la facilităţile existente ale BNS, prin intermediul cărora pot obţine lichidităţi de la BNS în conformitate cu "Orientările privind instrumentele de politică monetară".

În plus, şi pe baza Ordonanţei de urgenţă a Consiliului Federal, Credit Suisse şi UBS pot obţine un împrumut de asistenţă pentru lichidităţi cu statut de creditor privilegiat în caz de faliment, pentru o sumă totală de până la 100 de miliarde CHF.

În plus, şi pe baza ordonanţei de urgenţă a Consiliului Federal, BNS poate acorda Credit Suisse un împrumut de asistenţă pentru lichidităţi de până la 100 de miliarde CHF, susţinut de o garanţie federală de neplată.

Structura împrumutului se bazează pe garanţia publică de lichiditate (Public Liquidity Backstop - PLB), ai cărei parametri-cheie au fost deja stabiliţi de Consiliul Federal în 2022.

Furnizarea substanţială de lichidităţi va asigura că ambele bănci au acces la lichidităţile necesare. Prin furnizarea de asistenţă substanţială de lichiditate, BNS îşi îndeplineşte mandatul de a contribui la stabilitatea sistemului financiar şi continuă să colaboreze îndeaproape cu guvernul federal şi cu FINMA în acest scop.

 


UBS, principala bancă a Elveţiei, a fost nevoită să cumpere peste noapte rivalul Credit Suisse cu numai 3,25 mld. dolari într-o tranzacţie prin care Credit Suisse este salvată de la o prăbuşire care ar fi dus la un colaps al întregului financiar mondial având în vedere expunerile acestei bănci pe pieţele internaţionale.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă duminică seara, în care Consiliul Federal, organismul de guvernare al Elveţiei format din şapte membri, din care face parte şi preşedintele Alain Berset, a declarat că aceasta este cea mai bună soluţie pentru a restabili încrederea.

"Vineri, ieşirile de lichidităţi şi volatilitatea pieţei au arătat că nu mai era posibil să se restabilească încrederea pe piaţă, iar o soluţie rapidă şi stabilizatoare era absolut necesară", a declarat preşedintele elveţian Alain Berset în cadrul conferinţei de presă susţinute duminică seara la Berna. "Această soluţie a fost preluarea Credit Suisse de către UBS", scrie FT.

UBS va plăti aproximativ 0,76 franci elveţieni pe acţiune, în valoare de 3 miliarde de franci elveţieni, faţă de o ofertă de 0,25 franci elveţieni făcută mai devreme, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care a fost respinsă de consiliul de administraţie al Credit Suisse. Cu toate acestea, oferta rămâne cu mult sub preţul de închidere al Credit Suisse, de 1,86 franci elveţieni vineri.

Banca Naţională a Elveţiei a fost de acord să ofere o linie de lichiditate de 100 de miliarde de franci elveţieni, susţinută de o garanţie federală de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, ca parte a tranzacţiei, a precizat Ministerul elveţian de Finanţe. De asemenea, guvernul oferă o garanţie de pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni, dar numai după ce UBS va suporta primele 5 miliarde de franci elveţieni de pierderi din anumite portofolii de active.