George Mucibabici, Deloitte: Schimbarea de mentalitate, episodul 4: lecţiile liderilor

Autor: George Mucibabici 31.03.2023

Anul trecut, pe principiul „doamnele au întâietate”, am împărtăşit lecţiile poveştii de succes a Grupului Fildas-Catena, înfiinţat şi condus de Anca Vlad.

Anul acesta, reiau povestea din perspectiva mea personală cu un alt antreprenor din top trei după cifra de afaceri, şi anume Dan Ostahie, proprietar al Grupului Altex-Media Galaxy, cel mai mare retailer local de electronice şi electrocasnice.

L-am cunoscut pe Dan Ostahie acum vreo 20 de ani, în perioada în care lucram la Banca Ţiriac. Altex avea atunci 62 de magazine şi o cifră de afaceri de 115 milioane de euro.

Ne-am regăsit după nişte ani, după criza din 2008, când eram deja în Deloitte. Ca şi alte businessuri, Altex se confrunta concomitent cu efectele crizei şi cu schimbarea atitudinii băncilor finanţatoare, care voiau toţi banii înapoi, pe loc, dacă se putea. În 2009, cu 33 de magazine mai puţin faţă de 2007, cifra de afaceri scăzuse aproape la jumătate faţă de 2008, la 179 de milioane de euro.

Am devenit consultanţii Altex şi, beneficiind de experienţa bancară personală şi de credibilitatea profesională a firmei, am pregătit împreună cu colegii mei şi cu Dan o strategie de negociere, restructurare şi rescadenţare a creditelor cu principalii finanţatori. Procesul a fost complicat, laborios şi de durată.

Negocierile au fost corelate cu un program de eficientizare coerent şi ferm, proiectat şi implementat împreună.

De atunci şi până la rezultatul remarcabil din 2022, de vânzări de 1,3 miliarde de euro prin 123 de magazine, cu 4.000 de angajaţi, au mai trecut ani de perseverenţă asiduă, diversitate prin creşterea permanentă a gamei de produse, inovaţie în digitalizare, plăţi şi finanţare şi, nu în ultimul rând, un marketing excepţional.

 

Şi acum lecţiile:

1. Viziune asupra viitorului businessului tău

Dan Ostahie a ştiut tot timpul ce vrea. A studiat cu atenţie best practices din domeniul său şi a adaptat permanent businessul lui ca să rămână competitiv chiar în faţa unor mari multinaţionale concurente. Nu a scăpat nicio oportunitate de business în up-stream şi în down-stream.

2. Pune totul la bătaie

În momentele grele de restructurare a datoriei, a acceptat sacrificii în forma compensării unor credite cu active imobiliare, adăugând în compensare şi garanţie, şi active, şi contribuţii personale, în scopul salvării afacerii principale. Jos pălăria, mai rar aşa ceva!

3. Investeşte cu curaj în viziunea ta

Profitul este permanent reinvestit în afacere. Dan este tot timpul mânat de o dorinţă curată, dar puternică, de expansiune. Grupul Altex are un IFN, o firmă de plăţi electronice şi, mai nou, o bancă (în curs de achiziţie) şi multe alte firme conexe. Inovaţia, tehnologia în electronică, software, dar şi în finanţe reprezintă în continuare principala pasiune a lui Dan. Abia în ultimii ani, a început să investească într-un portofoliu personal o parte din dividende, în România, sprijinind indirect alte businessuri locale.

4. Leadership, transformare şi progres

În ultimii ani, am asistat la propriu un proces amplu de tranziţie de la single owner leadership către o structură modernă corporativă cu eşaloane dedicate şi cointeresate, cu responsabilităţi clare delegate în cascadă către oameni noi, tineri şi competenţi. Procesul se desfăşoară precis, după un calendar bine stabilit, în baza unui master plan bine definit, adoptat de toate eşaloanele de leadership şi executat exemplar. La orizont, se prefigurează un grup integrat de retail şi servicii financiare condus de un management profesionist, eficient, modern şi diligent, în scopul dezvoltării în continuare a afacerii şi al listării acesteia pe piaţa de capital locală sau regională.

La lecţiile de mai sus aş adăuga modestia exemplară care îl caracterizează pe Dan şi care îl plasează cu cinste în eşalonul de oameni de afaceri respectaţi nu numai în ţară, dar şi în afara ei.

Dacă la toate acestea adăugăm şi suma de peste 16 milioane de euro plătită ca impozit pe profit de firmele din grupul Altex în ultimii trei ani, putem spune că Dan stă la loc de cinste printre antreprenorii locali care contribuie direct la dezvoltarea României moderne.

Eu am avut privilegiul să îl cunosc destul de timpuriu, i-am fost şi îi voi rămâne alături (împreună cu colegii mei) şi sunt onorat de fiecare dată când Dan mă consultă dacă are nevoie de un sfat.

Succes, Dan, nu cred că va fi vreun obiectiv pe care să nu-l atingi în parcursul tău profesional!