Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă Iaşi, astăzi, 21 martie. Peste 13% din angajaţii din agricultură sunt din zona de nord-est a ţării, însă în continuare este deficit pe piaţa muncii

Autor: Florentina Niţu 21.03.2023

Cum pot atrage fermierii din Iaşi, Vaslui sau Suceava specialişti care să le gestioneze sistemele moderne de irigaţii în care investesc?

Nevoia de angajaţi, dar mai ales de specialişti, este unul dintre principalele subiecte de discuţie pe care îl ridică antreprenorii şi managerii din agricultură, în contextul în care fac investiţii masive, mai nou, în sisteme de irigaţii performante ce necesi­tă forţă de muncă calificată.

„O problemă care se contu­rează tot mai mult se referă la lipsa forţei de muncă, în special a forţei de muncă calificată. S-au rupt lanţuri. Societatea a condus zona agricolă timp de câteva decenii undeva la perife­ria ei. Multă vreme cei care au făcut agricultură n-au fost apre­ciaţi“, a spus Ovidiu Ranta, ca­dru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) la Cluj-Napoca, în cadrul conferinţei România irigabilă care a avut loc în acelaşi oraş.

„Astăzi, tinerii nu sunt încurajaţi prin nimic să se îndrepte către sectorul agricol din considerente legate de felul în care te priveşte lumea în societate“, a completat el.