Motoarele clasice ar putea să mai rămână în peisaj: Germania face tot posibilul să oprească interzicerea motoarelor cu combustie de către UE. Compromisul propus de Bruxelles

Autor: Daniel Belu 21.03.2023

Uniunea Europeană a oferit un plan cu privire la modul în care maşinile care funcţionează cu combustibil verde ar putea fi considerate neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, în încercarea de a convinge Germania să nu mai blocheze interzicerea motoarelor cu combustie în UE, dar nu a dat curs solicitării Berlinului de a propune o legislaţie suplimentară, potrivit Bloomberg. 

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a propus într-o scrisoare adresată guvernului german să creeze un plan care să includă un calendar şi măsuri de reglementare esenţiale pentru a deschide calea pentru ca vehiculele care funcţionează cu combustibil verde să circule pe şosele după intrarea în vigoare a interdicţiei, în 2035, potrivit unei copii a scrisorii consultate de Bloomberg.

Potrivit scrisorii, noile reglementări privind maşinile care utilizează combustibil verde vor fi oferite numai după ce statele membre vor aproba interzicerea motoarelor cu combustie, un pas pe care Germania l-a blocat.

Germania trebuie încă să semnaleze dacă este de acord cu termenii stabiliţi de UE, dar există o speranţă că se poate ajunge la un acord în această săptămână şi eventual, înainte de o reuniune a liderilor UE în cadrul summitului din 23 martie de la Bruxelles.