ZF IT Generation. Valentin Filip, Fortech Investments: Ne uităm către investiţii în străinătate, cu precădere în Europa de Vest şi SUA

Autor: Ioana Nita 22.03.2023

Per total, anul acesta, Fortech Investments şi-a propus să facă cinci-şase investiţii în zona de „early stage“ şi trei-patru investiţii în zona de „late seed“.

Fortech Investments, fondul de investiţii susţinut în prezent de asociaţii companiei Fortech Products, care până în prezent a investit peste 3 milioane de euro în 15 start-up-uri tech, cu precădere din România, şi-a propus ca de anul acesta să facă mai multe investiţii în străinătate, pieţele vizate fiind cele din Europa de Vest şi SUA. Totodată, pe lângă domeniile strategice de investiţii precum sănătatea şi producţia, fondul se va axa mai mult şi pe industria energiei.

„Pentru noi, interesul de investiţie în afara ţării vine din mai multe considerente.“

„Unul este în primul rând de a putea să participăm în zone mult mai efervescente decât în România. În acelaşi timp, ştim cu toţii că în momentul în care ne dorim să avem o evoluţie în zona apropiată, este bine să ne uităm la ce merge bine şi în alte zone şi sperăm noi că prin apetitul şi deschiderea noastră de a investi în afara ţării să putem să ajutăm şi ecosistemul din România. Şi în acelaşi timp am avut conversaţii şi investiţii în care start-up-urile şi-au dorit practic parteneri care pot să îi sprijine în expansiunea în regiunea noastră. Şi atunci există şi acest atu pe care start-up-urile din străinătate îl caută la investitori din regiunea noastră şi bineînţeles că asta poate să însemne că suntem şi noi atractivi pentru pentru acele start-up-uri. Ne uităm către vestul Europei cu foarte mare interes şi ne dorim să ne extindem portofoliul şi în SUA“, a spus Valentin Filip, managing partner în cadrul Fortech Investments, la emisiunea ZF IT Generation. El a menţionat că pe lângă partea de investiţii, fondul îşi doreşte să stabilească relaţii cu jucători din ecosistemul de start-up-uri tech din SUA pentru a putea ajuta astfel start-up-urile din portofoliul său să intre pe piaţa americană.

„Interesul ar fi în acelaşi timp să creăm legături cu ecosistemul de investiţii SUA, deoarece ne dorim să putem să facilităm şi pentru start-up-urile din portofoliul nostru, şi nu numai, conversaţii, investiţii şi extinderea business-ului peste ocean.“

Până în prezent, majoritatea investiţiilor realizate de Fortech Investments au fost în start-up-uri locale, printre acestea numărându-se Telios Care, KFactory, Licenseware şi NRGI.ai. Anul trecut însă, fondul a făcut şi primele investiţii în afara ţării, având acum în portofoliu şi un start-up din SUA şi unul din Estonia.

„În SUA am avut o investiţie chiar în zona de hardware plus software şi acest lucru cumva este puţin mai exotic, să spunem aşa, în zona noastră de investiţii şi de activitate, pentru că este un domeniu mai complicat per total. Iar în Estonia avem o investiţie în zona de energie“, a menţionat el.