Răsuflăm uşuraţi: Agenţia americană Moody's spune că băncile europene nu vor avea aceeaşi soartă cu Credit Suisse

Autor: Andrei Şerbănescu 22.03.2023

Este puţin probabil ca băncile de top din Europa să se confrunte cu o criză similară celei care a cuprins Credit Suisse, potrivit declaraţiilor oferite de analiştii Moody's Investors Service, raportate de Bloomberg.

Niciuna dintre cele 11 mega-banci rămase în regiune, printre care se numără Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, nu prezintă „slăbiciunile profilului de credit care au dus la pierderea încrederii investitorilor şi deponenţilor" în Credit Suisse, a declarat Moody's într-un raport de miercuri. 

Acţiunile şi obligaţiunile bancare europene au prins traiectoria unui roller-coaster în ultimele săptămâni, pe fondul problemelor Credit Suisse, iar falimentul mai multor bănci de dimensiuni medii din SUA a agravat volatilitatea cauzată de creşterea bruscă a ratelor dobânzilor. Bancherii şi autorităţile de reglementare au încercat să convingă investitorii că băncile europene nu sunt comparabile cu aceste firme, după ce şi-au revizuit afacerile şi şi-au îmbunătăţit gestionarea riscurilor.

„Acele bănci care au demarat exerciţii de restructurare profunde şi costisitoare au finalizat în mare parte procesul de consolidare a propriilor poziţii", au scris analiştii Moody's, inclusiv Michael Rohr din Frankfurt, în raportul care s-a concentrat pe 12 bănci suficient de mari pentru a fi considerate importante pentru sistemul financiar global. 

Depozitele bancare europene vor prezenta o robusteşe mai mare decât cele din SUA, potrivit Moody's. De asemenea, creditorii mari tind să beneficieze de o concentrare pe depozitele asigurate ale populaţiei şi de o pondere mai mică a numerarului „sensibil la încredere" provenit de la marile corporaţii sau de la persoane fizice bogate, a precizat compania de rating.