Tranzacţie în imobiliare: Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene şi solare, cumpără „Casa cu Lei“, una dintre clădirile istorice de referinţă din Constanţa. ”Intenţionăm să restaurăm monumentul. Lucrările de renovare vor dura trei ani”

Autor: Cristina Bellu 26.03.2023

Casa cu Lei, o clădire reprezentativă pentru oraşul Constanţa, aflată în patrimoniul arhitectural al României, şi deţinută de societatea Vega Turism, a fost cumpărată de Monsson Trading, parte a Grupului Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene şi solare, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark.

 ”Intenţia noastră este de a restaura monumentul istoric şi de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă”, spune Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading.

”Casa cu Lei” este una dintre clădirile istorice de referinţă pentru oraşul Constanţa. E a fost construită între 1895 şi 1898 la iniţiativa omului de afaceri de origine armeană, Dicran Emirzian. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparţine eclectismului, cu elemente din componenţa clasicismului, renaşterii şi barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenţi pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăseşte pe multe alte schiţe ale celebrului arhitect.

În anii ’70, clădirea a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată în restaurant, care a funcţionat până în anii ’90.

Vega Turism, companie fondată în 1995, care deţine hotelul Vega din staţiunea Mamaia, este deţinută în proporţie de 25% de Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care controlează grupul GSP (Grup Servicii Petroliere).

Grupul Monsson este cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene şi solare, fiind în spatele unor investiţii fanion cum este cazul parcului CEZ, finalizat în 2012. În urma unei investiţii de 1 miliard de euro, CEZ a montat 240 de turbine eoliene în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac, fiind până de curând cel mai mare parc eolian pe uscat la nivel european. În 2021, Monsson a vândut către grupul Electrica un protofoliu de proiecte eoliene şi solare de 207 MW, după ce la începutul anului a bătut palma cu italienii de la Enel Green Power, braţul de energie verde al grupului Enel, pentru un portofoliu de 1.000 MW.