ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Istrătescu, investitor: Mare parte din portofoliu, pe companii de creştere din AeRO. M-a atras BVB pentru că pot înţelege mai uşor businessurile

Autor: Eduard Ivanovici 24.03.2023

De pe Piaţa Principală, investitorul deţine Banca Transilvania, SafeTech şi Purcari.

Cristian Istrătescu, investitor pe piaţa de capital, s-a repoziţionat în ultimul timp pe companii de tehnologie din Statele Unite şi România, cu potenţial mare de creştere, având obiectivul de a depăşi evoluţiile benchmark-urilor pe o perioadă de 5-7 ani, cu un randament anual mediu de 20%.

Printre societăţile din porto­foliul expus pe piaţa AeRO – pepini­era segmentului principal de la BVB, unde are un procent semnificativ din deţineri – se găsesc producătorul de software Softbinator (CODE), dez­vol­ta­torul de soluţii IT & AI pentru agrobusiness Chromosome Dynamics (CHRD) şi Adiss (ADISS), com­panie specializată în epurarea şi tratarea apei.

„M-a atras la BVB nu neapărat predictabilitatea, însă informaţiile pe care le obţin sunt mult mai uşor de analizat faţă de ce aş fi putut obţine pe piaţa din SUA“, spune Cristian Istrătescu.

„Gândiţi-vă că un raport Alibaba are sute de pagini. Dacă vreau să analizez sute de pagini la noi cred că doar Bittnet are un raport mai stufos. În rest, rapoartele companiilor sunt de 10-20 de pagini în limba română, uşor de citit şi de înţeles. Mare parte din portofoliu este pe zona AeRO în companii de creştere.“

Investitorul – invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 23 martie – deţine diverse businessuri în domenii precum consultanţa şi educaţia financiară, real estate, managementul proprietăţilor şi saloane de masaj. A participat la plasamentele private ale unor companii listate ulterior pe AeRO.

„La BVB am putut să mă duc în format fizic la adunările generale, să cunosc antreprenorul din spate, să înţeleg viziunea, să stau de vorbă cu alţi investitori din acea companie. Mi se pare că sunt mai în control faţă de acţiunile din SUA, în contextul în care nu caut neapărat să dau tunuri, ci pur şi simplu vreau să bat piaţa, iar companiile în care investesc au şanse destul de bune să bată această medie în  următorii 3-5-7 ani”, adaugă investitorul.

Recent, Cristian Istrătescu a renunţat la expunerea pe Fondul Proprietatea (FP) şi companiile din energie de la BVB, despre care spune că potenţialul lor de creştere nu mai poate fi comparat cu cel din ultimele luni. Din companiile prezente pe Piaţa Principală pe care are expunere, el enumeră grupul de securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE), Banca Transilvania (TLV) şi producătorul de vinuri Purcari.

„Am avut titluri de stat şi obligaţiuni corporative, dar le-am tot lichidat pe măsură ce au venit scăderile din ultimele luni, iar portofoliul înseamnă acum 3%. Mai am deţineri doar pentru urgenţe, ca să am ce vinde în cazul în care am nevoie de ceva cash. Portofoliul principal este în imobiliare. Aici am aproape 75% din averea mea.”

 

Alte declaraţii:

Am activitate part-time. Sunt încă în etapa în care mă focusez foarte mult pe business, pe venituri, active şi atunci nu am luxul acesta de a sta şi a face trading. Sunt în etapa în care doar cumpăr şi încerc să acumulez companii bune. Portofoliul principal este pe BVB.

În ultimii 2 ani, când am simţit că este momentul să mă repoziţionez pe BVB pentru că am considerat că oportunităţile de aici sunt mult mai bune, ceea ce s-a dovedit a nu fi o decizie tocmai rea, în contextul în care BVB a rezistat mult mai bine decât Statele Unite, S&P 500, în ceea ce priveşte randamentele în vremuri de inflaţie.

Prima declaraţie unică în care am inclus şi veniturile din bursă a fost în 2017. Primii ani am fost investit 100% pe Statele Unite, după care am început şi pe BVB. Metoda de investiţii s-a concentrat exclusiv asupra companiilor care dau dividende. Eu fiind investitor în imobiliare şi fiind expus destul de mult pe real estate, eram obişnuit cu cash-flow-ul acesta constant şi atunci am considerat că e mai potrivit să iau şi acţiuni plătitoare de dividende. După care mi-am schimbat un pic poziţionarea.

Având deja o parte destul de stabilă care aduce un cash-flow constant, îmi permit un pic ca pe bursă să am o abordare mai curajoasă.