Românii care desenează maşini emblematice: Liviu Tudoran a proiectat la Köln noul Ford Explorer

Autor: Bogdan Alecu 23.03.2023

♦ Cel mai nou model electric de la Ford, care are misiunea de a relansa în Europa constructorul american, a fost proiectat de un român, în birourile din Köln ale companiei.

Liviu Tudoran, 33 de ani, este designerul care a desenat noul Ford Explorer, automobilul care utilizează platforma MQB de la Volkswagen şi care va fi produs la uzina din Köln, Germania.

Tudoran lucrează de opt ani în cadrul Ford Motor Company, în birourile din Köln. A început în aprilie 2015 ca exterior designer, iar în martie 2018 a devenit senior exterior designer, potrivit paginii sale de pe Linkedin. El a mai lucrat doi ani şi cinci luni tot ca designer în cadrul Mazda Motor Europe dar şi în cadrul Toyota sau Bertone.

Liviu Tudoran s-a născut la Tecuci, în judeţul Galaţi  şi a absolvit Institutul European de Design din Milano, secţia de Design Transporturi.

Ford Explorer este primul dintr-un val de noi vehicule electrice inovatoare de la Ford şi deschide calea unei rein­ven­tări complete a mărcii Ford în Europa. Despre el con­struc­torul spune că „îmbină ingineria germană cu incon­fundabilul stil american“.