Haos în piaţa RCA. Toată lumea se întreabă cum să se întoarcă tarifele RCA, preluarea clienţilor Euroins de către ceilalţi jucători a început încă de vineri, iar numărul denunţărilor este cu mult mai mare decât la City Insurance şi nu se ştie dacă FGA are destui bani

Autor: Mircea Nica 26.03.2023

♦ Asigurătorii sunt din nou puşi într-o situaţie fără precedent şi trebuie din nou să absoarbă clienţii lăsaţi în urmă de Euroins, după ce ASF i-a retras autorizaţia şi a constatat insolvenţa companiei vineri ♦ Pentru a nu înfuria clienţii RCA, Guvernul vine cu un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe prin care vrea ca asigurătorii să se reîntoarcă la tarifele din 2022, creând un haos fără precedent în piaţă.

Piaţa RCA a intrat în haos odată cu prăbuşirea unui nou lider al pieţei RCA, Euroins România, la un an de la falimentul City Insurance. Pentru a împiedica creşterea preţurilor la poliţele RCA, mai mult decât au crescut până acum, ASF a înaintat o propunere pentru îngheţarea tarifelor RCA la nivelul din martie 2022, iar guvernul a transmis proiectul la Ministerul de Finanţe.

Deşi conducerea ASF a fost audiată în Comisia de Buget, Finanţe a Senatului, după ce a retras autorizaţia de funcţionare, a constatat indicii de insolvenţă şi a promovat deschiderea procedurii de faliment împotriva Euroins România, instituţia de supraveghere nu şi-a asumat, din nou, nici o vină pentru modul cum a monitorizat atât Euroins, cât şi City Insurance, lăsându-le de-a lungul timpului să ajungă de la cote de piaţă de sub 20% pe RCA, până la cote de piaţă care ajungeau la 80% din piaţa RCA.

De la prăbuşirea City Insurance în septembrie 2021 până în prezent, preţurile la poliţele RCA au crescut semnificativ, ajungând la dublări, triplări, iar confirmarea creşterilor s-a regăsit atât în prima medie anualizată din rapoartele ASF, care arătau o creştere de 71%, dar şi a tarifelor de referinţă publicate recent de ASF. Comparativ cu luna februarie 2022, tarifele de referinţă au avut creşteri consistente de peste 30%-40%, ajungând chiar şi la 70%.