Urmează conferinţa ZF HR Trends 2023, luni, 27 martie. Norul negru al concedierilor colective ameninţă şi România. Va putea piaţa locală să absoarbă potenţialii angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă?

Autor: Ramona Cornea 26.03.2023

♦ Marii actori de pe piaţa resurselor umane se întâlnesc la conferinţa ZF HR Trends 2023 pentru a identifica cele mai bune metode de adaptare la transformările pieţei muncii per ansamblu, la tendinţele globale cu impact în România, la cerinţele noilor generaţii de angajaţi.

Ziarul Financiar organizează luni, 27 martie, a 17-a ediţie a conferinţei ZF HR Trends, care anul acesta va avea ca temă: „Noul angajat, noul angajator. Cum ne adaptăm la transformarea pieţei muncii”.

Un subiect care va fi abordat în cadrul conferinţei este cel al concedierilor colective, un nor negru care ameninţă şi piaţa din România. Dacă la nivel global mari companii din tehnologie şi sectorul bancar au anunţat valuri după valuri de concedieri colective, în România lucrăm deocamdată doar cu zvonuri şi presupuneri.

La nivel internaţional, compania-mamă a Google, Alphabet, a anunţat recent concedieri a 12.000 de angajaţi, sau aproximativ 6% din forţa de muncă, la nivel global. Astfel, Alphabet s-a alăturat companiilor Amazon, Meta şi Microsoft, care au anunţat şi ele concedieri colective. 

În România, concedierile colective au început încă de anul trecut. Chimcomplex, companie care deţine platformele Oltchim şi Borzeşti, a anunţat că demarează un program de disponibilizare colectivă care vizează un număr de 396 de angajaţi, în încercarea de a face faţă exploziei preţurilor la energie, grupul fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze la nivel naţional.

Va veni şi la noi valul concedierilor colective? Va veni o criză a locurilor de muncă disponibile? Va putea piaţa locală să absoarbă potenţialii angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă?

Astfel, angajatorii, specialiştii în resurse umane şi reprezentanţi ai autorităţilor se întâlnesc la conferinţa ZF HR Trends 2023 pentru a identifica cele mai bune metode de adaptare la transformările pieţei muncii per ansamblu, la tendinţele globale cu impact în România, la cerinţele noilor generaţii de angajaţi.

Printre invitaţii la eveniment se numără: Zsuzsanna Tóth, HR Director, Vodafone Romania, Emilia Stroe, HR Director, Sphera Group, Aurelian Chitez, Director of Sales, Romanian Software, Adrian Dinu, CEO, Creasoft, Roxana Abraşu, Partener, Head of Employment, NNDKP, Mihaela Ioniţă, Head of Human Resources, ING Bank, Elena Cozianu, Head of HR/Director Resurse Umane, Altex, Andreea Minuţă, director executiv divizia de abonamente , Reţeaua de sănătate Regina Maria, Anca Moldoveanu, Corporate Manager, NN România, şi Oana Pascu, fondator, Complice.ro.