Eurostat: În România, PIB per capita, după paritatea puterii de cumpărare, este cu 23% sub media UE, similar cu Ungaria şi Portugalia. România devansează alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia

Autor: Roxana Rosu 23.03.2023

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din România, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), este cu 23% sub media UE, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia, devansând alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate joi de Eurostat.

În 2021, România era cu 27% sub media Uniunii, în timp ce Portugalia era la 26%, iar Ungaria la 24%.

Cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE.

La polul opus, cel mai mare PIB per capital exprimat ca putere de cumpărare este în Luxemburg şi Irlanda, aflate la 161%, respectiv 134% peste media UE.

Datele Eurostat arată diferenţe majore între statele UE în ceea ce priveşte PIB per capita, indicator folosit pentru a măsura activitatea economică.  Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie).

Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%).

Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%. O altă diferenţa majoră care reiese din analiza Eurostat este distanţa uriaşă dintre Luxembourg şi Irlanda şi următoarea clasată, Danemarca, aflată  la doar 36% peste media europeană. 

În opinia analiştilor Eurostat, nivelul ridicat al PIB per capita Luxembourg este explicat parţial de numărul mare de străini care lucrează în această ţară, şi contribuie la formarea PIB, fără a fi parte din populaţia rezidentă. Un factor care duce la nivelul ridicat al PIB per capita în Irlanda poate fi prezenţa marilor companii multinaţionale care deţin proprietate intelectuală.