Scandalul obligaţiunilor AT1 emise de Credit Suisse continuă: Reglementatorul, Finma, îşi apară decizia a de anula echivalentul a 17 miliarde de dolari, în timp ce deţinătorii acestora anunţă procese

Autor: Valeriu Dănilă 23.03.2023

Autoritatea de reglementare financiară elveţiană, Finma, şi-a apărat decizia de a şterge un număr uriaş de obligaţiuni riscante, ca parte a acordului de salvare al Credit Suisse, titrează Financial Times.

Măsura luată duminică, care a şters investiţii în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni, echivalentul a 17 miliarde de dolari, a devenit una dintre cele mai controversate elemente ale achiziţiei Credit Suisse de către rivalul UBS, preluare intermediată de autorităţile elveţiene.

La doar câteva ore după anunţarea tranzacţiei, alte autorităţi mari de reglementare au început să se distanţeze de decizie, de teamă că aceasta ar pune în pericol capacitatea băncilor de a strânge capital în viitor.

Marii deţinători de obligaţiuni, supăraţi pe decizie, au declarat că vor da în judecată guvernul elveţian

„Duminică, a fost găsită o soluţie pentru a proteja clienţii, centrul financiar şi pieţele”, a declarat directorul executiv al Finma, Urban Angehrn. „În acest context, este important ca activitatea bancară a Credit Suisse să continue să funcţioneze fără probleme şi fără întrerupere.”

Preşedintele Swiss National Bank, Thomas Jordan, a susţinut că vânzarea către UBS a fost singura opţiune pentru Credit Suisse, spunând ca preluarea băncii de către guvern şi ulterioara stabilizare a acesteia risca să cauzeze o criză sistemică.