Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Adriana Codruţa Georgescu, WU Executive Academy: Un program de EMBA îi oferă unui tânăr manager o viziune de ansamblu despre cum să conducă o firmă

Autor: Ramona Cornea 27.03.2023

„Acest program de EMBA oferă o viziune a ce se întâmplă într-o firmă din toate punctele de vedere, ce se întâmplă din punct de vedere financiar, marketing, strategie, change management.”

Un program de executive MBA îi poate oferi unui tânăr ma­na­ger o viziune de ansamblu despre cum să con­ducă o firmă, este de părere Adria­na Codruţa Georgescu, pro­gram manager Executive MBA Bucharest în cadrul WU Executive Academy.

„Acest program de EMBA oferă o viziune a ce se întâmplă într-o firmă din toate punctele de vedere, ce se întâmplă din punct de vedere financiar, marketing, strategie, change ma­nagement, deci un Executive MBA îţi oferă o vizi­une de ansamblu despre cum să conduci o firmă. Există tineri manageri care au o firmă şi vor să meargă internaţional, să se lanseze în alte ţări şi un EMBA îl poate ajuta să aibă o viziune globală a ceea ce înseamnă dez­voltarea şi cum să scaleze acel business astfel încât să facă paşii corecţi”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Executive MBA Bucharest este prezent în Ro­mânia de peste 15 ani şi deţine o co­mu­nitate de peste 450 de alumni. Programul este oferit de WU Executive Academy, parte a Uni­versităţii de Economie şi Afaceri din Viena (WU).

„Avem până acum în jur de 450 de absolvenţi care au urmat programul nostru din Bucureşti.  Ştiu că primele clase au fost de 30 de studenţi. În ultimul an am avut o cerere mai mare decât locurile, am pus o limită de 39 de persoane în clasă. Cererea a fost ceva mai mare, pe ultimii care au aplicat am fost nevoiţi să-i reprogramăm pentru anul acesta. În timpul pandemiei am avut 33 de studenţi”, a detaliat Adriana Codruţa Georgescu.

Noua serie de EMBA va începe în luna noiembrie 2023 şi se va desfăşura pe parcursul a 16 luni, în regim part-time. Programul cuprinde 14 module, care încorporează noţiuni de management general şi leadership global, dar şi noi domenii de interes, cum ar fi trans­for­­­marea digitală, business anali­tytics şi change management.

„Noi sperăm ca şi anul acesta să fie la fel de bun cum a fost în ultimii trei ani. Pandemia a venit cu o cerere extraordinară pentru cursurile pe care noi le oferim în România.

Cred că în ultimii trei ani oamenii au avut mai mult timp, n-au mai călătorit la fel de mult în scop de afaceri, au avut mai mult timp să stea acasă şi să se gândească la planurile de carieră şi nu numai atât, cred că au întâmpinat dificultăţi în situaţia de criză, atât politică, cât şi economică în care ne aflăm, cu războiul lângă noi şi cu pandemia de-abia pe final. Oamenii au realizat că au nevoie de planuri de backup în cazul acestor crize şi au decis să se reîntoarcă la şcoală.”

De anul acesta, programul EMBA Bucharest de la WU Executive Academy costă 42.000 euro, iar cursurile se desfăşoară pe o perioadă de 16 luni.

„Plăţile se fac pe perioada programului şi oferim burse care pot ajunge până la 35% din valoarea programului. Acum suntem în campanie, oferim şapte burse împreună cu Ziarul Financiar, o colaborare pe care o avem de cel puţin 11 ani.”

Studenţii au vârsta medie de 38 de ani, dintre care 15 ani de experienţă profesională şi 8 ani de experienţă de leadership. Ponderea bărbaţi/femei în cadrul unei clase este de 65% - 35%.

„Proporţia se cam menţine. Încercăm să aducem mai multe femei şi să le încurajăm să se întoarcă la şcoală, chiar avem un buget separat pentru burse pentru femeile lider pentru a încuraja femeile să se întoarcă mai mult la şcoală. De obicei la vârsta de 39 de ani au şi alte obligaţii acasă şi este mai greu să se întoarcă la şcoală.”

Studenţii de EMBA provin din industrii precum IT, finanţe, comerţ, la FMCG, domeniul medical, energie, servicii, transporturi, agricultură, construcţii/ inginerie, educaţie sau avocatură. 

„Cei mai mulţi din grupa actuală vin din IT şi telecomunicaţii – 25% - , finanţe-bănci, asigurări  - 12%, comerţ 10%- , bunuri de consum - 7% şi energie, cu 5%. În ultimii ani am avut foarte mulţi din IT şi telecomunicaţii, iar pe locul al doilea ca pondere a fost sectorul de finanţe-bănci”, a spus Adriana Codruţa Georgescu. 

În general, dintr-o clasă a programului, 30% dintre studenţi îşi plătesc singuri cursurile, o treime îşi plătesc parte în parte cu firma, iar pe o treime firma îi sponsorizează total.

„Dacă sunt sponsorizaţi în totalitate, probabil că posibilitatea de a avansa foarte repede este mai mică, poate să fie o metodă de reţinere în firmă sau pot să facă parte dintr-un talent pool şi atunci sunt pe lista scurtă a firmei respective de a avansa în carieră în cadrul firmei. Avem date că în general jumătate dintre studenţi îşi schimbă jobul în timpul programului la o altă firmă sau avansează în cadrul companiei, ceea ce îmi imaginez că vine şi cu un pachet salarial mai bun”, spune reprezentanta Executive MBA Bucharest.

Dintre studenţii care aplică la programul de EMBA, circa 95% dintre ei îl finalizează. Înainte de pandemie, ponderea studenţilor străini care veneau pentru aceste cursuri la Bucureşti era mai mare, însă acum a scăzut.

„Înainte de pandemie am avut o proporţie destul de mare de străini, am avut 30% străini. Am avut studenţi din Bulgaria, din Italia, din Canada, unii care locuiau aici, alţii care făceau naveta din Austria, din Rusia, am avut o doamnă care a făcut naveta în fiecare lună de la Moscova. După pandemie am observat că oamenii sunt mai reticenţi să se înscrie în programe în care trebuie să călătorească, neştiind ce să întâmplă în viitorul apropiat. Ca atare, dintre cei 39 este un singur bulgar”, a explicat reprezentanta programului de EMBA.

Bursele din primii doi ani ai programului au fost acoperite de Erste şi OMV, adică Petrom şi BCR, spune Adriana Codruţa Georgescu.

„Primele două clase au fost în totalitate sponsorizate de aceste două firme, au decis să ofere 60 de burse în totalitate pentru 60 de tineri manageri din toată ţară care nu erau angajaţi ai celor două companii. Aşa am intrat noi de fapt pe piaţa din România, ei ne-au oferit posibilitate asta, voiau să trimită studenţii la Viena, iar decanul de pe acele timpuri a spus că ar fi mai bine să trimitem noi un profesor la Bucureşti. Aşa a luat fiinţă programul”, a concluzionat ea.