ZF Private Health. Vlad Ardeleanu, cofondator şi CEO al Medima Health: „Repornim motoarele expansiunii cu o turaţie mai ridicată, ne uităm la cinci clinici inaugurate în 2023“

Autor: Georgiana Mihalache 24.03.2023

Medima Health are în prezent nouă clinici la nivel naţional, după ce a mai deschis centre în Bucureşti, Buzău şi Brăila Investiţiile în extindere în 2022 au ajuns la circa 5 mil. euro Alte cinci clinici urmează să apară pe harta Medima în 2023.

ReŢeaua de clinici de imagistică Medima Health, care apărea în urmă cu trei ani pe piaţa locală, a ajuns la nouă clinici de imagistică la nivel naţional, după o extindere accelerată. În continuare, miza este pe extindere, iar ţinta sunt atât oraşele mari, cât şi cele cu mai puţini locuitori, acolo unde nu este infrastructură de imagistică.

„Medima Health are aproape trei ani, anul 2022 a fost unul de dezvoltare accelerată. Am adăugat reţelei noastre încă trei clinici, am ajuns la nouă unităţi, a fost un an de construcţie, am dezvoltat pacientura, infrastructura reţelei Medima. Ne dorim să fim un jucător naţional, aşadar mergem şi în oraşe importante, cum este Bucureşti, dar şi în oraşe care au nevoie, indiferent dacă profitul va fi mai rapid sau întârziat“, a spus Vlad Ardeleanu, cofondator şi CEO al Medima Health, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

O clinică de imagistică sub um­brela Medima ajunge la o investiţie în jurul a 1,5 milioane de euro per clinică. Oraşele unde a apărut o nouă unitate de imagistică în 2022 au fost Bucureşti, unde există şi un aparat RMN (rezonanţă magnetică nucleară) deschis, pentru pacienţii cu claustrofobie, Brăila şi Buzău.

„În Bucureşti am venit cu echipamente complementare, însă în Buzău şi Brăila am identificat o lipsă a operatorilor privaţio de imagistică de înaltă performanţă şi atunci am luat decizia să ne extindem acolo, am văzut oportunitatea unei pieţe încă nedezvoltată, care are nevoie de imagistică“, a explicat Vlad Ardeleanu.

Circa 170 de angajaţi numără Medima în prezent, în creştere cu circa 60% faţă de anul anterior, iar cifra de afaceri a companiei în 2022 a ajuns la 6,2 mil. euro, în creştere cu 133% faţă de anul precedent. Peste 35.000 de pacienţi au trecut pragul clinicilor în 2022.

„În anul 2023 pentru Medima urmează o etapă de accelerare a dezvoltării. Repornim motoarele expansiunii cu o turaţie mai ridicată, anul acesta ne uităm la cinci clinici inaugurate şi nu excludem nici achiziţiile în această etapă. Avem clinici unde deja lucrăm, la Bacău, Târgu Jiu şi Giurgiu. Ne utim şi la oraşele mari, şi la cele mici. Până acum doar cei mari făceau achiziţii, acum şi Medima devine un jucător care poate face achiziţii“, a mai spus Vlad Ardeleanu.

Medima are un proiect şi la Târgu Mureş într-un centru de diagnostic radiologic şi imagistic în domeniul oncologic, o investiţie de circa 5,5 mil. euro, care este aproape de a primi autorizaţia de construcţie.

„Lucrăm la autorizaţia de construcţie de un an jumătate şi suntem încrezători că luna aceasta sau luna viitoare vom obţine această autorizaţie. De acolo începem implementarea. În mod normal, construcţia durează un an, iar autorizarea durează cam doi ani pentru că vorbim de autorizaţie de punere pe piaţă, de o fabrică de medicamente care sunt radioactive şi injectabile şi nivelul de supervizare este maxim, este un proiect pe termen lung“, a mai spus Ardeleanu.

O provocare în piaţă este însă creşterea costurilor din ultimii ani, în vreme ce tarifele de decontare au rămas aceleaşi din perioada 2014-2015. Astfel, pentru pacienţii care vor investigaţii imagistice cu plată, costurile au crescut la nivelul inflaţiei, care a ajuns la 15-16%.

Medima Health a pornit de la două clinici în Bucureşti, specializate în imagistică şi radiologie RMN şi CT, diagnostic oncologic, ajungând în prezent la nouă astfel de centre. Businessul a fost înfiinţat în 2017, iar în 2020 a fost preluat de fondul de investiţii Morphosis Capital. După preluare, în acţionariatul Medima au intrat medicul Gheorghe Iana, cu 11,8% dintre acţiuni, anterior director medical în cadrul clinicilor şi Vlad Ardeleanu, cu acelaşi procent de 11,8% din acţiuni.