O piaţă la care România nu se uită: seminţele de cereale ar putea aduce 2 mld. euro în conturi, doar dacă am cultiva pe 100.000 de hectare porumb. „Nu e uşor să produci, pentru că aici ne lovim de forţa de muncă din ce în ce mai puţină“.

Autori: Florentina Niţu , Mădălina Dediu Panaete 24.03.2023

Un prim pas pentru creşterea va­lorii adăugate din agricultură ar fi pro­ducţia de seminţe de cereale, unde Ro­mânia importă aproximativ 40% din consum. Dacă România ar produ­ce pe 100.000 de hectare seminţe de po­rumb, de exemplu, valoarea lor ar fi de 2 mili­arde de euro şi ar putea echi­libra balan­ţa comercială, a spus recent Dumitru Pantazi, proprietar al compa­niei Agro­complex Lunca Paşcani, în cadrul confe­rinţei România irigabilă de la Iaşi.

„România are un potenţial extra­or­dinar de mare pe loturile semincere. Sunt staţii de procesare, sunt firme care îşi doresc să multiplice seminţe în România, sunt oameni pricepuţi care se ocupă de loturi semincere. (...) Pe un hectar de loturi semincere, de e­xem­plu de porumb, faci 200 de saci de sămânţă şi se vinde fiecare sac cu 500 de lei. Câţi bani s-ar face pentru a e­chi­libra acea balanţă comercială despre care toată lu­mea vorbeşte, dar nimic nu se întâm­plă? Dacă România ar produce pe 100.000 de hectare loturi semincere, sunt convins că firmele din domeniu ar putea să crească suprafe­ţele cultivate şi am făcut un calcul, valoarea ar fi de 2 mi­liarde de euro“, a afirmat Pantazi.