Asigurătorii de pe piaţa RCA contestă puternic propunerile Finanţelor şi ale ASF privind îngheţarea tarifelor: Proiectul este lipsit de fundament economic şi va destabiliza piaţa RCA

Autor: Mircea Nica 24.03.2023

Crahul Euroins de 500 mil. euro pentru care nimeni nu a fost tras încă la răspundere creează în continuare noi turbulenţe. Asigurătorii nu sunt de acord să revină cu preţurile la martie 2022 pentru că nu-şi pot acoperi daunele, spun ei într-o scrisoare.

Asigurătorii reacţionează puternic la propunerile Ministerului de Finanţe şi implicit ale ASF după ce barca de salvare pentru încă o prăbuşire a unui lider important din piaţa RCA a fost conturată sub forma unei îngheţări a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022.

Surse din piaţă spun pentru ZF că o scrisoare care conţine poziţia fermă a asigurătorilor privind lipsa de fundament economic şi eventuala destabilizare a pieţei RCA ar fi ajuns la Minsiterul de Finanţe.

„(...) Acest proiect de HG încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance şi de insolvenţa constatată a Euroins“, potrivit docu­mentului adresat lui Adrian Câciu, ministrul finanţelor publice.

Pe lângă motivele clare ale unei lipse de analiză la întocmirea unui asemenea proiect, care sunt semnalate de asigurători, deşi Minsiterul Justiţiei a avizat favorabil proiectul de hotărâre de guvern, conform unui document transmis tot ministrului finanţelor, reprezentanţii instituţiei su­bliniază că avizul este exclusiv din punctul de vedere al constituţionalităţii şi potrivit cerinţelor normelor de tehnică legislativă. Fapt pentru care în documentul trimis lui Adrian Câciu, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au avut 16 observaţii privind conţinutul proiectului.