Primele două economii ale Europei înregistrează cea mai puternică creştere a sectorului privat din ultimele 10 luni, deoarece serviciile au compensat scăderea industriei prelucrătoare

Autor: Andrei Şerbănescu 24.03.2023

Cele mai mari două economii din zona euro înregistrează cea mai puternică creştere a sectorului privat din ultimele 10 luni, rezistenţa din sectorul serviciilor compensând scăderea din industria prelucrătoare, raportează Bloomberg.

Indicele S&P Global pentru Germania a crescut la 52,6 în martie, de la 50,7 în luna precedentă, o creştere mult mai mare decât au prezis economiştii. Indicatorul francez a urcat la 54, depăşind, de asemenea, estimările privind o uşoară scădere.

Cu toate acestea, indicatorii din industria prelucrătoare pentru ambele ţări au rămas clar sub pragul de 50 care separă contracţia de expansiune.

„Sectorul este lipsit de dinamică în acest moment, comenzile noi rămânând în scădere pe fondul unei perioade de prudenţă în rândul clienţilor şi al unor niveluri de stocuri excesive", a declarat Phil Smith de la S&P Global. În general însă, „economia germană a mai făcut un mic pas în direcţia bună în martie".

O iarnă neobişnuit de blândă a oferit un răgaz regiunii, consilierii cancelarului Olaf Scholz afirmând la începutul acestei săptămâni că Germania va evita o contracţie anuală în 2023, iar banca centrală a Franţei şi-a revizuit pozitiv proiecţiile de creştere pentru acest an.

Datele PMI sugerează că economia Franţei va creşte în primul trimestru, potrivit S&P Global.

„Sondajul din martie a semnalat cea mai puternică îmbunătăţire a economiei Franţei din mai 2022", a declarat Joe Hayes, economist senior la S&P Global.

Se preconizează că datele PMI pentru zona euro şi Marea Britanie vor arăta o creştere în ambele economii, în timp SUA se va poziţiona probabil sub nivelul de 50 de puncte.

Datele anterioare au arătat că activitatea din sectorul serviciilor din Japonia a crescut la cel mai puternic nivel din ultimul deceniu, deoarece revenirea turiştilor chinezi a stimulat cererea.