Piaţa muncii din Polonia şi Ungaria începe să resimtă impactul crizei economice

Autor: Catalina Apostoiu 27.03.2023

Criza costurilor de trai îi îm­pinge pe polonezi să-şi ia un al doilea loc de muncă, potrivit Notes from Poland. Cu inflaţia la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, polonezii nu numai că-şi strâng cu­reaua, dar caută de asemenea să-şi crească veniturile solicitând creşteri salariale, alegând locuri de muncă mai bine plătite şi în multe cazuri luându-şi un al doilea loc de muncă.

Un sondaj recent publicat de IBRiS pentru Santander Consumer Bank a găsit că 17% dintre polonezi şi-au asigurat un al doilea loc de mun­că ca reacţie la criza costurilor de trai. Între timp, 13% spun că au pri­mit o majorare salarială, în timp ce 8% au încercat să obţină una, dar nu au reuşit. Alţi 9% şi-au schimbat lo­cul de muncă cu unul mai bine plătit.

Majoritatea polonezilor, 70%, con­sideră însă că situaţia lor finan­ciară s-a deteriorat în ultimul an, un procent semnificativ în creştere de la 50% în primăvara anului trecut. În acest an, doar 11% spun că au văzut o îmbunătăţire a situaţiei financiare, comparativ cu 15% anul trecut.

Pe de altă parte, aşteptările lega­te de majorări salariale erodează dis­ponibilitatea companiilor din Polo­nia de a face noi angajări, scrie Budapest Business Journal.

„Piaţa muncii începe să resimtă încetinirea economică. Un declin al numărului de angajaţi în această pe­rioadă a anului a fost înregistrat ulti­ma dată în 2015, şi chiar şi în timpul pandemiei sectorul corporate a făcut angajări. În acelaşi timp, presiunea pentru creşterea salariilor continuă, fapt strâns legat de inflaţia ridicată“, arată Monika Kurtek, economist-şef la Bank Pocztowy.

În Ungaria, rata şomajului a continuat să crească în februarie, notează Portfolio.

Rata şomajului a fost de 4%, ceea ce corespunde cu 196,000 de şomeri. În acelaşi timp, principalul indicator, media mobilă pe trei luni, a continuat să crească, atingând 4,1% în de­cem­brie-februarie.

Între timp, rata ocupării forţei de muncă a scăzut faţă de lunile pre­ce­dente, ceea ce indică faptul că şi piaţa muncii a fost afectată de recesiunea economică.

Ultima dată când rata şomajului a fost atât de mare a fost în prima jumă­tate a anului 2021, potrivit lui Peter Virovacz, economist-şef la ING Bank.

Acesta arată că şomajul ar putea creşte şi mai mult în lunile următoare, deoarece economia maghiară se află în recesiune.

O altă sursă de creştere a şomajului este aceea că, în mediul cu inflaţie ridicată tot mai mulţi oameni ies din inactivitate şi încep să-şi caute un loc de muncă. Deoarece aproximativ jumătate dintre companii au dispus îngheţarea numărului de angajaţi în situaţia economică actuală, aceştia nu îşi pot găsi imediat un loc de muncă, aşa că ridică statisticile oficiale ale şomajului, arată economistul ING Bank.

În contextul actual caracterizat de inflaţie ridicată, lanţul de retail maghiar EcoFamily a implementat o creştere a salariilor cu 20% peste inflaţie.