Paradoxul vegetarienilor din România: mănâncă soia modificată genetic din Brazilia, în timp ce fermierii se luptă cu interdicţiile UE

Autor: Florentina Niţu 27.03.2023

Uniunea Europeană importă în jur de 30 de milioane de tone de soia modificată genetic din Brazilia, Argentina, Canada şi SUA, iar cererea este în creştere şi majoritatea cetăţenilor consumă carne sau alte alimente cu organisme modificate genetic, asupra cărora s-a intervenit pentru creşterea rezistenţei sau creşterea productivităţii, de exemplu.

Însă, statele membre ale UE nu au voie să producă astfel, iar fermie­rii consideră că este nedrept, mai ales că această cultură are un potenţial ridicat de dezvoltare, iar cererea este în creştere. „O cultură foarte importantă, care trebuie să crească la nivel de suprafaţă, este soia, dar, din nou, România are o problemă, la fel ca alte state ale UE. Importăm în jur de 30 de milioane de tone de şrot de soia din Brazilia, Argentina, Canada şi SUA (...). De ce noi fermierii din Europa nu avem voie să cultivăm acea soia modificată genetic“, se întreabă Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu.

Cererea pentru soia a crescut şi datorită trendului ascendent spre o dietă vegană sau vegetariană. În lume sunt peste 500 de milioane de vegetarieni, în contextul în care în­treaga lume trece prin schimbări datorită resurselor naturale aflate în scădere.