Cât de puternic resimt fondurile de investiţii din România furtunile din mediul bancar şi din economiile occidentale?

Autor: Cristina Roşca 27.03.2023

Actorii din private equity şi venture capital se aşteaptă la o mai mare prudenţă din partea investitorilor în modul în care alocă bani Dacă investitorii profesionişti vor rămâne pe baricade, cei de ocazie, „turiştii“, au dispărut deja.

Unele fonduri de pensii din SUA anunţă că vor aloca mai puţini bani pentru fondurile de private equity, căutând investiţii mai puţin birocratice şi mai puţin costisitoare, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.

Acesta este un prim semnal că „industria“ fondurilor de investiţii ar putea avea de suferit în următoarea perioadă pe fondul furtunii de pe piaţa bancară din SUA, care a trimis unde de îngrijorare şi către Europa, dar şi pe fondul inflaţiei record care se încăpăţânează să nu scadă. Aceasta din urmă a dus la o scumpire a banilor pentru toată lumea, inclusiv pentru fondurile de investiţii, un actor important în economiile occidentale şi este totodată un actor care câştigă importanţă în regiunea Europei Centrale şi de Est şi, deci, şi în România. „Per ansamblu, contextul actual a făcut ca fondurile – atât locale, cât şi internaţionale – să fie mai prudente în modul în care îşi alocă banii. Totuşi, ţinând cont că piaţa locală e mult mai tânără şi mai puţin matură decât cea din SUA, nu ne aşteptăm la schimbări majore de alocări în România“, spune Andrei Gemeneanu, managing partner, Morphosis Capital, un fond local de growth (growth capital fund).

Fondurile – fie ele de private equity, fie de venture capital – se bazează pe banii atraşi de la investitori, atât instituţionali, cât şi privaţi, pentru a paria mai departe pe companii din varii colţuri de lume. În contextul în care banii sunt tot mai scumpi, băncile devin mai atente la ce şi cât finanţează, iar investitorii sunt, în mod evident, tot mai prudenţi în abordare, ce se va întâmpla cu fondurile de investiţii?

„Sunt două categorii de investitori – profesioniştii, cei care ştiu ce fac şi nu îi sperie ciclul economic, ei vor investi în continuare, şi turiştii. Aceştia din urmă - atât angels, cât şi corporaţii, dispar la cel mai mic semn de probleme. Ei deja au dispărut. VC-ul e un asset class nou în România, aşa că sunt investitori care au dat bani pentru că e cool. În acest domeniu trebuie investit când chiar înţelegi şi ştii cum să evaluezi“, explică Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures, unul dintre cele mai active fonduri de investiţii în start-up-uri tech de pe piaţa locală.

În total, în România sunt circa 25 de fonduri de private equity şi VC, iar dintre acestea, în 2022, un an marcat de războiul de la graniţă şi de inflaţia record, doar câteva au mai făcut achiziţii directe. În total, din estimările ZF, fondurile de investiţii au pariat pe România undeva la 5-6 mld. euro în cele trei decenii de capitalism, iar conform spuselor executivilor din domeniu, mai e loc mult de dezvoltare.